Tomislav Bralić i Z/11 snimili pjesmu posvećenu zlatnom dobu zadarske košarke

Foto: Press

Sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća Jugoslavija se dičila uvjerljivo najsnažnijom europskom klupskom košarkaškom ligom, a briljirali su Zadar, Jugoplastika, Partizan, Crvena zvezda, Olimpija, Bosna, Rabotnički i Lokomotiva. 

Pa ipak, unatoč silnoj konkurenciji, zadarska momčad, predvođena mitskim dvojcem Krešom Ćosićem i Pinom Giergiom, u sezoni '74./'75. trijumfirala je u čak 25 od 26 utakmica. Poraženi su tek od Jugoplastike, protiv koje zbog ozljede nije igrao Pino. 

Riječ je o jedinstvenom globalnom fenomenu – ekipi stasaloj u Zadru, koji je tada brojao manje stanovnika od kvarta bilo koje metropole i čija su dvojica igrača izabrana u prvu petorku Europe. Otud i krilatica: "Bog je stvorija čovika, a Zadar košarku!"

Z/11 i Tomislav Bralić snimili pjesmu u čast tom periodu

U čast spomenutog doba gerilska ekipa zadarskih kreativaca, koja u počast neprežaljenoga Kreše Ćosića djeluje pod kodnim imenom Z/11, udružila se s Tomislavom Bralićem i snimila navijačku pjesmu Kameni brod (1974/75). U pripadajućem spotu živi je spomenik zadarskoj košarci Pino Giergia, koji je s 87 godina primio košarkašku loptu u ruke.

Uz Pina, u spotu se pojavljuju čak četvorica igrača iz legendarne ekipe: Branko Skroče, Ćiro Perinčić, Zdravko Jerak i Branko Šuljak.  

Pročitajte više