Tony Cetinski objedinio pop, rock i klasiku: Nećete me naći u turbo folku, baš me nimalo ne inspirira

PJEVAČKA diva Montserrat Caballe 23. srpnja nastupit će u Umagu, na otvorenju ATP-a, a na pozornici će joj se pridružiti i Tony Cetinski, koji je u intervjuu za Index progovorio o toj suradnji, svom albumu klasike i novom pop albumu kojeg sprema za iduće proljeće, nadolazećem koncertu u pulskoj Areni, ali i tome u kojem ga glazbenom žanru zasigurno nikad nećemo vidjeti.

Uskoro ćeš u sklopu projekta Umag Party Nights na koncertu zapjevati uz Montserrat Caballe. Veseliš li se tom nastupu?

Naravno. Čast je pjevati s takvom divom. Tko je upoznat s njezinom biografijom, zna da se radi o jednoj od najvećih opernih pjevačica ikad.

Nakon Carrerasa i Boltona, planiraš li možda i s Caballe kakvu daljnju pjevačku suradnju, s obzirom na to da si se konačno u značajnijoj mjeri posvetio klasičnoj glazbi?

Takve suradnje ne planiram - one se dogode ili ne dogode jednom kad se dvoje pjevača upozna. Drago mi je da sam s Boltonom ostao prijatelj, a s Carrerasom nastupao već nekoliko puta. Jednom može biti slučajnost, ali drugi i svaki sljedeći put si sigurno zaslužio.

Kako si zadovoljan dosadašnjim reakcijama publike i kritičara na posljednji album "Da Capo"?

Ponosan sam na taj album, jer je nastao bez ikakvih očekivanja. Želio sam snimiti jedan takav album, s nekim od meni najdražih kancona i arija, uz vrhunske orkestre i svjetsku produkciju. Nisam očekivao toliki interes publike. Struka me ponekad podržava, a ponekad ne znaju što bi sa mnom, ali mi to odavno nije bitno.

Za 30. srpnja u pulskoj Areni spremaš veliki koncert "Otkrivanje strasti". Što publiku tamo očekuje?

Uz pratnju Revijskog orkestra Zagrebačke filharmonije, pod ravnanjem dirigenta Ive Lipanovića, i moje drage gošće Valentinu Fijačko, Vannu i Zoricu Kondžu te zborove Perpetuum Jazzile i Pjevački zbor mladih Josipa Kaplana, izvest ću kancone i arije koje najviše volim, ali i pjesme Queena kako bi obilježili 20 godina smrti Freddieja Mercuryja te neke rock pjesme grupa Aerosmith, Europe i Whitesnake koje su obilježile moj život, uz naravno neke moje pjesme.

U projektu "Otkrivanje strasti" pokazat ću svoju ljubav prema rocku - koju gajim iz rane mladosti, popu - s kojim sam odrastao i klasici - koju sam otkrio u zrelijoj pjevačkoj fazi. Sve je zaokruženo u cjelinu novim aranžmanima za veliki orkestar i zborove. Nešto novo za mene i moj repertoar. U svakom slučaju vrlo zanimljivo i kao takvo veliki izazov za sve nas.

Obožavatelji su te dosad imali prilike vidjeti kao rockera, pop izvođača i pjevača prekrasnih arija. Ima li Tony još koje glazbeno lice koje njegova vjerna publika tek treba upoznati?

Glazbeno ništa ne skrivam za sada, ali da ste me pitali prije samo pet godina hoću li izdati klasični album, rekao bih da ne planiram pa sam ipak izdao, a sada radim i velike koncerte. Ukoliko otkrijem još neku svoju glazbenu strast, podijelit ću je sigurno s publikom.

U kojem te glazbenom žanru zasigurno nikad nećemo naći i zašto?

U turbo folku, jer me baš nimalo ne inspirira, mislim da je površan i nekvalitetan.

Kakvi su daljnji poslovni planovi? Gdje sve nastupaš narednih mjeseci?

Kao i obično ljeti, uglavnom nastupam po obali, ali uleti i pokoji nastup na kontinentu i u inozemstvu. U jesen počinjem raditi na novom albumu koji bi trebao izaći sljedećeg proljeća na tržište. Zaželio sam se rada na novim pjesmama i začudio sam se kad sam shvatio da je prošlo preko tri godine od izlaska zadnjeg albuma, a dok izađe novi, proći će i četiri godine. Veseli me novi album, a o turneji da i ne pričam.

Hoće li se tijekom radnog ljeta pronaći i koji dan "predaha" za odmor, i gdje?

Odmor je između nastupa, gdje se zateknem. Između koncerata u Umagu i Puli, bit ću par dana u Istri sa sinom, a u kolovozu se nadam spojiti par dana sa svojim curama.

Pročitajte više