Top 25 najugodnijih gradova za život: München prvi, na listi samo dva manja američka grada



ČASOPIS Monocle u posljednjem je broju objavio svoju godišnju listu gradova s najboljom kvalitetom života, a na prvo mjesto stavili su München. Monocle već tradicionalno objavljuje popis 25 svjetskih gradova koji zadovoljavaju niz kriterija poput niske stope kriminala, dobrog prometnog sustava, povoljnih cijena nekretnina, brzine dolaska hitne ili količine zelenih površina. Časopis šalje svoje istraživače u svjetske urbane centre o kojima su čuli "dobre stvari" ili u one koji su sudjelovali u prijašnjim istraživanjima.

U Chicagu preko 400 ubojstava, a u Dusseldorfu dva

Napominju kako su se ove godine uputili u Chicago koji se ipak nije plasirao na listu jer je prošle godine imao čak 453 ubojstva. Düsseldorf je imao samo dva, ali ne zadovoljava neke druge kriterije poput dovoljnog broja dućana koji rade nedjeljom. "Na kraju, gradovi koji uđu na listu nisu samo OK, oni su primjeri urbane renesanse i rigorozne inventivnosti u svemu, od ekološke politike do prometa", piše u uvodu članka. Zanimljivo je da se u prvih deset nalazi čak osam europskih gradova, a uz njih su Tokio i Melbourne.

München po drugi put

Već drugi put otkad postoji lista njemački se grad svrstao na prvo mjesto urbanih centara s najboljom kvalitetom života zbog "dobre povezanosti, kulturnih centara i obilja zelenih površina". Također je jedan od rijetkih gradova na Zapadu kojem je stopa nataliteta u usponu. Uz njega su se na listi našla još dva njemačka grada. Prijestolnica, Berlin, ove se godine plasirala nešto lošije, na 11. mjesto. "Drago nam je da se tako trude, ali hoće li građevinski radovi ikada stati?" Na 24. mjestu je Hamburg koji "gubi svoj duh", ali uredništvo ističe da je on i dalje jedan od njihovih omiljenih njemačkih gradova.

"Tehnološka meka" se konačno počela brinuti o okolišu

Danska je prijestolnica, Kopenhagen, uspjela drugu godinu zaredom osvojiti "srebrnu medalju", i to prvenstveno zbog svoje ekološke politike. Nakon njih dolazi Zürich koji se dobro razvija unatoč recesiji te je u njemu najlakše pokrenuti vlastiti biznis. Tokio je dospio na visoko četvrto mjesto jer se "tehnološka meka", kako ga zovu autori članka, počela više brinuti o svom okolišu, što pokazuju sadnjom drveća i zelenih površina. Uz njega su na listi još dva japanska grada. Fukuoka se plasirala na 14. mjesto zahvaljujući dobrom šopingu i prometnoj povezanosti, a Kyoto je 23. jer ima odličan gospodarski rast.

Sydney ima preko 1000 klupa

Po mnogima jedan od najljepših gradova na svijetu, Pariz, na Momocleovoj listi je zauzeo sedmo mjesto, što je napredak u odnosu na plasmane prijašnjih godina. Razlog tome je uvođenje podzemne željeznice u "problematična predgrađa". Nakon njega dolazi Beč koji autori smatraju "progresivnim kulturnim centrom", no upozoravaju da se treba čuvati političkog konzervativizma. Melbourne je na devetom mjestu zbog povoljnih cijena nekretnina, a još jedan australski grad, Sydney, našao se na 12. mjestu jer ima "1000 klupa postavljenih po gradu" te se ističe "životnim stilom na otvorenom". "Ovaj će grad staviti osmijeh i na najtužnije lice", piše u članku.

Barceloni ne bi škodilo dotjerivanje

Španjolski glavni grad, Madrid, zatvara top 10 najprivlačnijih gradova za život, jer je "vodeća europska kulturna prijestolnica". S druge strane, prelijepa je Barcelona tek na 17. mjestu iako "ima sve, od kulturnih centara, klime do odlične nogometne momčadi, ali kao i uvijek, ne bi joj škodilo dotjerivanje".

Samo dva američka grada

Zanimljivo je da se na listi našao i jedan havajski grad. Honolulu je "konačno iskoristio odličnu poziciju između dviju Amerika i Azije" te je najbolje plasirani američki grad. Uz njega se na listi našao još samo Portland koji ima oko 600.000 stanovnika te se brojem stanovnika ne može mjeriti s velikim američkim metropolama, ali je čuven po svojoj toleranciji i ljubavi prema okolišu. Za proslavljeni New York ili Los Angeles na ovoj listi nije bilo mjesta. Kanada na listi ima dva urbana centra. Montreal je na 14. mjestu zbog iznimnog truda koji ulaže u očuvanje okoliša, dok je bivši domaćin Olimpijskih igara, Vancouver, dospio na 16. mjesto.

Lisabon na listi zbog niske stope kriminala i istospolnih brakova

Jedini nejapanski azijski grad u top 25 je Singapur koji je pao s prošlogodišnjeg 18. na 21. mjesto. "Mogao bi posvetiti nešto novca kulturi i kreativnosti umjesto izgradnji kasina i trgovačkih centara", zaključak je autora članka. Na posljednjem je mjestu portugalska prijestolnica - Lisabon. Niska stopa kriminala, obnovljeni izvori vode te novi zakoni koji dopuštaju istospolne brakove učinili su ovaj grad, prema mišljenju časopisa Monocle, "ugodnijim mjestom za život".

25 gradova s najboljom kvalitetom života 2010.:

1. München

2. Kopenhagen
3. Zürich
4. Tokio
5. Helsinki
6. Stockholm
7. Pariz
8. Beč
9. Melbourne
10. Madrid
11. Berlin
12. Sydney
13. Honolulu
14. Fukuoka
15. Ženeva
16. Vancouver
17. Barcelona
18. Oslo
19. Montréal
20. Auckland
21. Singapur
22. Portland
23. Kyoto
24. Hamburg
25. Lisabon

Pročitajte više