Tragična priča o liku koji je glumio Slotha u kultnim Gooniesima

Foto: Press

THE GOONIES (1985.), nedvojbeno kultni obiteljski film, kinematografiji je podario jednog od omiljenih likova - Slotha. No život glumca koji ga je utjelovio naprasno je završio već u 39. godini - tek četiri godine nakon ikonske uloge.

Sloth, kojeg starija braća vežu u podrumu zbog deformacija dok oni traže blago, uspijeva se sprijateljiti s Chunkom kojeg je glumio Jeff Cohen. Chunk ga uzme te mu naposljetku ponudi da bude dio njegove obitelji.

Slotha je glumio bivši igrač američkog nogometa John Matuszak koji je 1978. sudjelovao u natjecanju za najjačeg čovjeka na svijetu, prije nego što je počeo glumiti.

No nažalost već četiri godine nakon slavne uloge, Matuszak se slučajno predozirao lijekovima, piše The Lad Bible. Izvještaj mrtvozornika kao razlog smrti navodi "akutnu intoksikaciju propoksifenom", ali kaže i kako su mu u krvi pronađeni tragovi kokaina, "ali ne dovoljna količina da bi se smatralo kako je pridonio smrti".

Kroz svoju sportsku karijeru Matuszak, čiji je nadimak bio The Tooz, rekao je kako se neprestano borio s drogom. LA Times jednom je tako pisao da je s vremena na vrijeme bio "izvan kontrole".

Tijekom 1976. godine, kad je Matuszak igrao za Kansas City Chiefse, hitno je prevezen u bolnicu jer je pomiješao pivo, vino i tablete za spavanje. Tadašnji trener Chiefsa Paul Wiggin morao ga je voziti u bolnicu te je čak završio lupajući ga u prsa kad mu je stalo srce.

U autobiografiji objavljenoj u 80-im godinama prošlog stoljeća, Cruisin' With The Tooz, Matuszak je objasnio svoje probleme s drogom te otkrio da je bio na liječenju.

"Apstiniram od kokaina i drugih stranih supstanci, sad potpuno", napisao je. "Ništa ne uzimam, čak ni tablete za spavanje. Dotaknuo sam samo dno. Ne želim se nikad vratiti", pisao je.

Prije Gooniesa, glumio je u nekoliko drugih filmova i serija, uključujući North Dallas Forty, Caveman, The Ice Pirates, One Crazy Summer, Ghost Writer i, njegova posljednja uloga, Down the Drain.

Pročitajte više