Tragična sudbina autora "Malog princa": "Da sam znao da je to njegov avion, ne bih ga srušio"

Foto: Getty/ Profil/123rf

"MALI PRINC" je novela koju smo svi čitali u djetinjstvu, a zbog svojih svevremenskih poruka, mnogima je draga i u odrasloj dobi. Ova nevjerojatna priča o odrastanju i shvaćanju svijeta prevedena je do sad na tristotinjak jezika i prodana u preko 140 milijuna primjeraka.

Autor ove popularne knjige je francuski pisac, novinar i pilot Antoine de Saint-Exupéry.

Rođen je 29. lipnja 1900 u plemićkoj obitelji u Marseilleu, a otac mu je preminuo kad je imao samo četiri godine. Školovao se u francuskoj jezuitskoj školi, nakon čega je pohađao katolički internat u Švicarskoj, a zatim upisao studij arhitekture.

Pokušao se priključiti mornarici, no to mu nije pošlo za rukom pa se 1921. pridružio Francuskom ratnom zrakoplovstvu i postao pilot.

Borio se u Drugom svjetskom ratu do pada Francuske, a zatim je otišao u SAD gdje je 1943. napisao "Malog princa" koji je bio inspiriran iskustvom koje je proživio kad se njegov avion srušio u pustinju Saharu 1935.

I on i kopilot su nekim čudom preživjeli pad, ali su još dva dana lutali u pustinji gdje su doživjeli halucinacije, a od sigurne smrti spasio ih je beduin na devi.

Iako je s 43 godine bio u poodmakloj dobi za vojnog pilota, uspio je dobiti odobrenje samog Dwighta Eisenhowera da se uključi u vojne misije, prenosi Wikipedia.

31. srpnja 1944. poletio je s Korzike u izviđačku misiju prema francuskoj obali i nikad se više nije vratio.

Njegov je nestanak dugo bio misterija sve dok 63 godine kasnije njemački ratni pilot Horst Rippert nije javno priznao da vjeruje da je upravo on srušio avion slavnog pisca.

"Da sam znao da je to njegov avion, nikad ga ne bih srušio. On je znao pisati o nebu, razumio je što pilot osjeća, a njegov rad je mnoge od nas inspirirao", rekao je 2008. za telegraph.co.uk.
 

Pročitajte više