Transsibirski luksuzni vlak između Vladivostoka i Moskve u prometu

LOKOMOTIVA na paru s 19 vagona nekad rezerviranih isključivo za sovjetsku političku elitu u ponedjeljak je kroz oblake crnog dima krenula Transsibirskom željeznicom iz Vladivostoka prema Moskvi i Sankt Peterburgu sa 70 američkih, britanskih i novozelandskih turista.

"Svaki vagon je namijenjen za osam putnika, a imamo i jedan visokoluksuzni vagon, vagon-restoran koji se može pretvoriti u konferencijsku dvoranu i vagon - tuš kabinu", izjavio je ravnatelj regionalne direkcije željeznica Aleksandar Artamonov.

Vlak će imati nekoliko dužih stajanja u svim gradovima kroz koje prolazi kako bi ih putnici mogli razgledati, i u Moskvu, a poslije i u Sankt Peterburg, stići u lipnju.

Unatoč šarmu nostalgije, parna lokomotiva, kojoj je najveća brzina 70 kilometara na sat, vući će vlak tek stotinjak kilometara, jer će je u Usurisku zamijeniti električna lokomotiva s kojom će kompozicija moći putovati brzinom i većom od 100 kilometara.

Riječ je o premijernoj vožnji, no uprava željeznica razmatra tu turističku atrakciju ponuditi kao trajni aranžman, sukladno modelu drugih oživljenih davnašnjih vlakova, poput Orijent Ekspresa, koji je britanska spisateljica Agatha Christie učinila besmrtnim.

Pročitajte više