Treba izdržati dosadnjikavost do akcije: Pogledali smo prvu epizodu novih Nestalih

Foto: Press

KAD SE pojavila, hrvatska serija Nestali izdvojila se kao jedno od većih iznenađenje jer radilo se o klasičnoj akciji na kakvu jednostavno nismo navikli na malim ekranima. Iako se prvotno oduševljenje nakon prvih par epizoda malo ispuhalo, svakako je bila riječ o jednom od najzanimljivijih dodataka ponudi HRT-a.

Serija autora i scenarista Joška Lokasa, u režiji Kristijana Milića, dogurala je do druge sezone čiju smo prvu epizodu imali prilike pogledati.

UPOZORENJE! Tekst može sadržavati spoilere!

Gdje smo stali?

Da podsjetimo, radnja nove sezone serije zbiva se 1995. godine, u vrijeme održavanja vojno-redarstvene akcije Oluja, točnije priča se nastavlja ondje gdje je stala u prvoj sezoni - jutro, 4. kolovoza 1995.

Prka (Goran Navojec), Sikira (Bojan Navojec), Nervoza (Filip Križan), Gradski (Marko Cindrić), Delon (Alan Katić) i Pape (Vedran Živolić) još uvijek su u igri, a krajem prve sezone pridružila im se i Snježana (Sandra Lončarić).

Nestale pronalazimo točno tamo gdje smo ih i ostavili, kako i dalje pokušaju izvući živu glavu, bauljajući krajiškom vukojebinom pod kontrolom srpskih pobunjenika. S njima je i Snježana, stara Sikirina ljubav koje je odlučila pridružiti im se u bijegu, a srpska vojska češlja svaki metar ove pustoši s dva vrlo konkretna cilja, povezana s dva negativca od kojih svaki ima vlastiti razlog ući u trag nestalima.

Ne želimo previše spoilati, ali ovaj dodatak priči i kasnije razilaženje likova svakako unosi nasušno potrebnu dinamiku.

Razvučena prva polovica

E sad, ono što donekle kvari opći dojam je pomalo razvučena prva polovica epizode koja se većinom svodi na nijemo šuljanje iz kojeg nakon više od 20 minuta možete izvući tek to da ne znaju gdje su, da su im neprijatelji na tragu i da su brojčano nadjačani.

Previše vremena potrošeno je na njihov pomno razvijeni plana napada koji u tom jednoličnom okruženju djeluje konfuzno i još razvučenije jer baš kad pomislite da bi se nešto moglo dogoditi, ne dogodi se apsolutno ništa jer... strategija.

I dok je jasno da je namjera bila stvoriti napeti buildup, dogodi se upravo suprotno i osvježenje pronalazite tek u rijetkim scenama u kojima likovi napokon guknu i razmjene par rečenica.

Odličan završetak

No, stvari se drastično poprave na samoj sredini epizode. Kreće akcija i serija se napokon pomakne s mrtve točke, a u narednih dvadeset i nešto minuta stvari funkcioniraju toliko dobro da postaje jasno da bi druga sezona, nastavi li se ovako, mogla biti daleko bolja od prve jer ekipa je uspjela stvoriti dovoljan broj razloga da gledatelje zaintrigiraju i navuku na drugu epizodu.  

Akcija, zanimljivi obrati, napetosti unutar ekipe, razdvajanje, drama, novi likovi, dozlaboga istrošeni klišej akcijskih filmova "ako ne preživim, daj ovo pismo mojoj djeci" (koji iznenađujuće dobro funkcionira), a našlo se mjesta i za humor. Sve u svemu, imate osjećaj da bi 50-minutna epizoda daleko bolje funkcionirala da je trajala samo deset minuta kraće.

Bilo kako bilo, Nestali su se vratili i čini se da bi fanovi prve sezone mogli biti još zadovoljniji.

Pročitajte više