Trend sunčanih naočala kroz godine: Za ovim retro modelima svi smo ludi i u 2021.

Foto: 123RF

KOLIKO puta ste se uhvatili da, koristeći svakodnevno neki uobičajen predmet, razmišljate: koji genijalni um je ovo izmislio? Jedan takav predmet doslovno je svuda oko nas - sunčane naočale. 

Svi obožavamo ovaj modni detalj koji postoji stoljećima i izraz je stila, raspoloženja i osobnosti. Vodimo vas na vremeplov na kojem ćete otkriti i tko je proslavio vaš omiljeni retro model.

Prvi oblik sunčanih naočala nosili su Inuiti kako bi se zaštitili od snježne sljepoće radeći male ureze na komadićima morževih kljova. Već malo sličnije suvremenima osmislili su Kinezi jer su suci htjeli sakriti izraze lica pa su tijekom suđenja nosili komade tamnoga kvarca dok su ih svećenici koristili u ceremonijalne svrhe. Talijani su dokazali kako su već u 18. stoljeću imali stila noseći naočale obojenih leća. Prvotna namjena sunčanih naočala bila je praktična, ali su vrlo brzo postale dijelom urbane kulture, showbizz industrije i naše svakodnevice. 

 

Sunčane naočale doživljavaju najveći uspon 20-ih i 30-ih godina kad su popularne bile okrugle naočale debljih okvira koje su hollywoodske zvijezde nosile zbog snažnih reflektora, a vrlo brzo su postale i veliki trend na ulicama. Prošlo je točno sto godina otad, a mi i dalje obožavamo ovaj model i kombiniramo ga s retro ljetnim haljinama i šeširima kratkog oboda.

Početkom 40-ih u prodaju se puštaju prve sunčane s polariziranim lećama koje su uglavnom nosili vojnici i piloti, no uskoro su se počele primjenjivati i na ostalim modelima i zavladale modnom scenom.

Jedne od najženstvenijih sunčanih koje i danas volimo su one mačkastog oblika. Njihovoj popularnosti najviše su doprinijele Marilyn Monroe i Audrey Hepburn koje su 50-ih pokazale kako ovaj model svaku kombinaciju čini elegantnom. Bile velike ili male, s klasičnim ili lećama u boji, mačkaste sunčane naočale daju nam osjećaj glamura koji uljepšava ljetni dan.

               

Dok su žene tijekom 60-ih još uvijek na veliko kopirale stil Merlinke i Hepburnice, novi trend u muškoj modi donio je buntovnik Bob Dylan. Iz vječnih Wayfarer Ray Ban naočala nije se skidao čak ni u studiju, a one su postale simbolom kontrakulture koji je svaki frajer morao imati. Zaista, postoje li sunčane koje više od ovih govore "cool sam"?

Kad je Jackie O. 70-ih isfurala predimenzionirane naočale na jedan teniski turnir, one su preko noći postale must-have modni detalj svih žena koje prate modu. Jackie O. godinama je krojila modne trendove, no ove sunčane postale su najvažniji dio njezinog prepoznatljivog stila, a mi danas ne možemo zamisliti ljeto bez jednog takvog para.

 

Istovremeno najpoznatiji član Beatlesa John Lennon se počinje pojavljivati s malim okruglim sunčanim naočalama koje danas i zovemo po njemu. Lenonice su oduvijek odabir ljudi koji žele pokazati stil koji odskače od uobičajenoga. Želite li rekreirati Woodstock look ili ih ukomponirati u neki moderni stil, s lenonicama ne možete pogriješiti.

U veselim 80-ima nosili su se razni modeli sunčanih, ali ultimativni frajer tih godina, Tom Cruise, u filmu Top Gun nosio je avijatorice koje su odmah potom željeli nositi baš svi. Aviator model s neizostavnim polariziranim lećama danas je jedan od najkopiranijih modela naočala na svijetu što nas i ne čudi s obzirom na to da stoje svima.

Devedesetih se na velika vrata vraćaju sunčane naočale malih dimenzija. Prvo su popularne bile klasične tamne, no krajem desetljeća počinju se nositi i one neonskih boja. Sjećamo se kako su ih nosili Brad Pitt i Gwen Stefani koji su nam i danas inspiracija za stil u koji uklapamo ove naočale za nostalgične milenijalce.

Novi milenij donio je nove trendove pa su se 2000-ih tako opet nosile predimenzionirane naočale, ali ovaj put s lećama u nježnim bojama, u obliku srca ili s cirkonskim detaljima. Paris Hilton uvijek je nosila ružičaste, dok je klika s hip-hop scene naginjala plavima. Hrabro odaberite neki od ovakvih modela i pokažite svoj osjećaj za stil.

Deset godina poslije sve češće smo mogli vidjeti sunčane naočale raznih geometrijskih oblika koje su davale onaj mistični Matrix look. Iako su još uvijek popularne, sve više ih vidimo u novom ženstvenom ruhu. Geometrijskoj osnovi dodane su finese i detalji mačkastih naočala i to u svim bojama. Bitno da je zabavno, lijepo i chic.

Trendseteri će uvijek birati najnovije modele dok će klasičari ostati vjerni onome što im provjereno dobro stoji, no svi će se složiti kako dobre sunčane zlata vrijede. Ovo ljeto ne propustite pronaći svoj retro trendi model i požurite na sniženja u Ghetaldus gdje vas čeka i do 50% popusta na čitav asortiman. Lenonice, wayfarerice ili avijatorice - sve se nalaze na istom mjestu iz kojeg ćete izaći potpuno stilski usklađeni i spremni za ostatak ljeta.

Sadržaj donosi Index u suradnji s Ghetaldusom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.  

Pročitajte više