Tri člana obitelji bore se s rakom. Što se sve događalo u palači od početka godine

Foto: Profimedia/EPA

KATE MIDDLETON, princeza od Walesa, objavila je danas da joj je dijagnosticiran rak. Uz nju, od raka se trenutno liječe još dva člana kraljevske obitelji - kralj Charles i Sarah Ferguson, vojvotkinja od Yorka.

Početak 2024. godine u britanskoj kraljevskoj obitelji bio je izazovan - tri člana obitelji imaju rak, jedan je umro... To su samo neke od životnih situacija s kojima se danas suočava obitelj, a kraljevski komentator Jack Royston rekao je da je ovo "možda najgori početak godine" obitelji u posljednjih nekoliko desetljeća.

Što se sve dogodilo u britanskoj kraljevskoj obitelji od početka godine?

Sarah Ferguson ima rak

U siječnju je Sarah Ferguson, vojvotkinja od Yorka, objavila da joj je dijagnosticiran rak kože nakon što se prethodno oporavila od raka dojke. Dermatolozi su joj uklonili madež s tijela i poslali ga na testiranje koje je pokazalo da vojvotkinja ima maligni melanom, najzloćudniji tumor kože.

"Nakon dijagnoze ranog oblika raka dojke ovog ljeta, Sarah, vojvotkinji od Yorka, sada je dijagnosticiran maligni melanom. Njezin dermatolog zatražio je da se nekoliko madeža ukloni i analizira u isto vrijeme dok je vojvotkinja bila podvrgnuta rekonstruktivnoj operaciji nakon mastektomije, a jedan od njih identificiran je kao kancerogen", rekao je za strane medije glasnogovornik vojvotkinje od Yorka. 

Kralj Charles ima rak

Kralju je dijagnosticiran oblik raka, priopćila je Buckinghamska palača početkom veljače. Nisu naveli o kojoj vrsti raka se radi. Nije riječ o raku prostate, ali karcinom je otkriven kad je Charles nedavno bio na liječenju zbog povećane prostate. 

Smrt Thomasa Kingstona

Krajem veljače objavljeno je da je preminuo Thomas Kingston, suprug Lady Gabrielle i bivši dečko Pippe Middleton. Imao je samo 45 godina. Iako su isprva kazali da nema sumnjivih okolnosti niti upletenosti treće strane, nekoliko dana nakon otvorena je istraga o njegovoj iznenadnoj smrti. 

Kasnije je objavljeno da je Thomas preminuo od "traumatske ozljede glave", a pištolj je pronađen u blizini njegovog tijela u domu njegovih roditelja u Cotswoldsu, pokazala je istraga. Katy Skerrett, inspektorica koja je vodila istragu, opisala je što se dogodilo u nedjelju.

"Gospodin Kingston je posjetio dom svojih roditelja u Cotswoldsu. 25. veljače 2024. ručao je sa svojim roditeljima. Njegov otac je izašao prošetati pse. Po povratku, gospodin Kingston nije bio u kući i nakon otprilike 30 minuta njegova majka ga je otišla tražiti. Njegov otac je nasilno ušao u zaključanu pomoćnu zgradu nakon što je kucao i nije dobio odgovor.

Potom je našao gospodina Kingstona mrtvog s katastrofalnom ozljedom glave. Pištolj je pronađen na mjestu događaja. Pozvane su hitne službe. Policija je zaključila da smrt nije sumnjiva", rekla je.

Kate Middleton objavila da ima rak

Sredinom siječnja Kate Middleton bila je na "planiranoj abdominalnoj operaciji" u londonskoj klinici. "Primljena je u bolnicu jučer zbog planirane operacije abdomena. Operacija je bila uspješna, a očekuje se da će ostati u bolnici deset do četrnaest dana, prije nego što se vrati kući na nastavak oporavka", napisala je tada Kensingtonska palača u priopćenju. Tada su najavili da se prije Uskrsa Kate neće vratiti svojim obavezama.

Njezin nagli nestanak iz javnosti uznemirio je mnoge. Princeza Kate se posljednji put pojavila u javnosti 25. prosinca. Nakon toga objavljene su dvije paparazzo fotografije na kojima je navodno Kate, no obožavatelji u to dugo nisu vjerovali, pogotovo nakon fotografije objavljene povodom Majčinog dana na kojoj su uočene nepravilnosti. Društvene mreže preplavile su razne teorije zavjere, nakon čega se princeza od Walesa odlučila obratiti javnosti i otkrila da ima rak.

Javnosti se obratila emotivnom videoporukom u kojoj je otkrila da je dijagnoza "šokirala čitavu obitelj" i da su ona i William "činili sve što mogu da situaciju procesuiraju i riješe privatno za dobrobit obitelji"."Trebalo nam je vremena da sve objasnimo Georgeu, Charlotte i Louisu na način koji je njima prikladan i da ih uvjerimo da ću biti dobro", dodala je u videu snimljenom u obiteljskom vrtu.

>> Što se događa s Kate Middleton? Teorije zavjere preplavile su internet

Pročitajte više