Tri lijesa i uništavanje prstena: Evo što se događa nakon smrti pape

Foto: Profimedia

BIVŠI papa Benedikt XVI. bit će pokopan za tri dana u Rimu. Njegovo tijelo izloženo je ispod kupola u bazilici svetog Petra kako bi mu vjernici mogli odati počast, ali ono još uvijek nije u lijesu te ga svi mogu vidjeti.

Postoji poseban protokol za pokapanje poglavara Katoličke crkve. Benedikt je bivši papa te se u ovom slučaju neće (morati) poštovati sve što je navedeno u protokolu, a vrlo vjerojatno će se smisliti novi protokol za pogreb pape emeritusa s obzirom na to da Katolička crkva već 600 godina nije imala bivšeg papu, nego bi se pontifikat završavao smrću.

Navodno je Benedikt tražio manji i svečan sprovod, a prvi put nakon 600 godina aktualni papa će pokopati svog prethodnika.

Kad papa umre, prvo se uništava njegov prsten

Kao što ste vidjeli u filmu Anđeli i demoni, papinski prsten, odnosno Ribarski prsten, uništava se odmah nakon što papa umre kako bi se spriječilo krivotvorenje. Papi njegov prsten služi za pečatiranje dokumenata i jedan je od najprepoznatljivijih komada nakita na svijetu. Papin prsten prikazuje sv. Petra te se za svakog papu izrađuje novi.

Prsten Benedikta XVI. uništen je 2013. godine, nakon što je odlučio odstupiti s dužnosti.

Papa leži u bazilici i svi gledaju mrtvo tijelo

Svaki put kada papa umre, njegovo tijelo se obuče u svečanu papinsku odjeću i postavi u baziliku sv. Petra da ga vjernici obilaze. Katolici zatim ulaze u crkvu, mole se i odaju mu počast.

Prizor je prilično bizaran,

Pape se sahranjuju u tri lijesa

Tijelo svakog pape, pa tako i tijelo pape emeritusa, pokapa se u tri lijesa.

Prvo se tijelo stavlja u unutarnji lijes od čempresa koji se veže crvenim vrpcama. Prema nekim izvorima, u taj se lijes stavlja vrećica sa zlatnicima, a broj novčića u vrećici jednak je broju godina pontifikata. 

Zatim se lijes zapečati i ide u nešto veći lijes od olova, koji na sebi ima križ, papino ime, godine početka i kraja pontifikata i njegov osobni grb.

Zatim se sve to stavlja u vanjski lijes od brijesta ili oraha koji se potom zapečati zlatnim čavlima. Svaki papa pokapa se u kripti ispod bazilike svetog Petra u Rimu. 

Pročitajte više