Trokutova djela utjecala su na nove teorije u svijetu

Foto: Stanko Abadžić/Trokut arhiva

Vladimir Dodig – Trokut, svjetski umjetnik i sakupljač umjetnina, postao je članom Hrvatske udruge za zaštitu prava likovnih umjetnika “Ars Croatica”, nastale pod pokroviteljstvom Hrvatske autorske agencije.


V.D.Trokut je također imenovan koordinatorom za likovnu i muzeološku djelatnost pri novo osnovanoj Službi za likovne umjetnosti unutar HAA. ”Trokut je internacionalni umjetnik svjetske provenijencije, pobornik je ideje stvarnog i nestvarnog u umjetnosti, sebe naziva orfeistom. Objedinjuje pučku samorodnu umjetnost sa suvremenom na nasadama kozmopolitizma i etnomitologije. Također je protivnik oficijelnih i institucionalnih načina djelovanja koje naziva “ukalupljivanjem” i ispiranjem moždanih vijuga. Njegovim pristupanjem Udruzi “Ars Croatica” Trokut daje obol i podršku u traženju novih načina djelovanja za pristupnike i svjedočnike Ars Croatice. Samim njegovim prisustvom više ništa neće biti isto", izjavio je tajnik udruge “Ars Croatica” i prokurist Hrvatske autorske agencije, Silvije Hraste.

Inače, Vladimir Dodig – Trokut začetnik je varijante konceptualne i post-konceptualne no-umjetnosti te osnivač black-it-arta. Autor je različitih izvorišta, od autorskog odabira predmeta do ne-mislilačkog pojma stvaralaštva kao mentalne forme, te je ujedno i utemeljitelj sveobuhvatnog projekta Anti-muzej, jedinstvenog u svjetskim razmjerima. Anti-muzej je osnovan 1968. godine, a od 1973.g je isključivo intelektualno vlasništvo, transfer znanja i inovacija V.D.Trokuta, koja je pridonijela izmijeni i uspostavi nove muzeološke prakse i teorije u svijetu.

Iz dugogodišnjeg drugovanja s Vjekoslavom Hrastom pripadnikom europske pravne škole, uz njegovu asistenciju, zbirka je u cjelini donirana hrvatskom narodu 1976. godine. Od 1981. g zbirka je pod preventivnom zaštitom Regionalnog zavoda za zaštitu kulture i svjetskih asocijacija.



Trokut je priredio više od 700 izložbi, akcija, performansa, wundercammera, living teatra i intervencija u Hrvatskoj i inozemstvu. Pokretač je Crveno-crnog sveučilišta (1996.-2002. g.), te edicije i izdanja V.D.T. 505 s crtom, kao i teze “Atributivna participacija” sa nizom izdanja, publikacija, knjiga umjetnika, grafičkih mapa u suradnji sa čuvenim svjetskim povjesničarom umjetnosti i prokuratorom Haraldom Szeemannom, s kojim surađuje do njegove smrti 2005.g. u razradi novih strategija unutar muzeologije i umjetnosti, kao i direktorom Antimuzeja, višim muzejskim kustosom, kuratorom Darkom Schneiderom.

2000. godine zajedno sa Haraldom Szeemannom ostvaren je projekt “vjenčanja” Szeemannovog Muzeja opsesija i Trokutova Anti-muzeja u čijoj je produkciji do današnjeg dana izvedeno preko 176 artefakata. U suradnji s HAA zaštit će se djelatnosti brenda V.D.Trokuta i njegovih autorskih opusa.

 

Pročitajte više