Turist koji je pijesak s plaže uzeo u bocama mora platiti 1000 eura kazne

Ilustracija: Instagram

FRANCUSKOM turistu naloženo je da plati novčanu kaznu od 1000 eura (oko 7500 kuna) nakon pokušaja da sa Sardinije više od dva kilograma lokalnog pijeska odnese u prtljazi.

Idilični bijeli pijesak na talijanskom otoku je zaštićen, a turiste čekaju novčane kazne, pa čak i zatvor, zbog njegovog uklanjanja s lokalnih plaža.

Neimenovani muškarac priveden je u zračnoj luci Cagliari Elmas 1. rujna nakon što su u njegovom posjedu pronađene boce u kojima se nalazilo dva kilograma pijeska, prenosi CNN.

Godine 2017. na Sardiniji je uveden lokalni zakon prema kojem je zabranjeno uzimati pijesak s tamošnjih plaža. Kazne za kršenje tog zakona kreću se od 500 do 3000 eura, ovisno o količini pijeska odnosno mjestu s kojeg je ukraden.

Zakon je uveden jer su incidenti postajali sve češći i sve problematičniji. Prošle godine policija je tako pronašla web stranicu koja je pijesak s tamošnjih plaža prodavala kao suvenire.

Javnost je također pozvana da javi vlastima vidi li netko turiste kako uzimaju pijesak.

Prošle godine policija je zaplijenila 40 kilograma pijeska od francuskog para koji je posjetio otok. A britanski stanovnik kažnjen je s više od 1000 dolara 2018. godine, kada su vlasti kod njega otkrile pijesak s plaže u blizini sjevernog grada Olbije.

Pročitajte više