Turistička zajednica o otkazivanju nastupa harmonikašici: Dogovor se nije ispoštovao

Foto: Instagram

Direktorica Turističke zajednice grada Svetog Ivana Zeline Marinka Zubčić Mubrin poslala je službeno priopćenje medijima nakon što je mlada pjevačica Stela Rade objavila da joj je nastup na tamošnjem Adventu otkazan u posljednji čas.

"Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline organizator je manifestacije pod nazivom Advent u Zelini. U sklopu manifestacije planirane su različite zimske i dječje aktivnosti kao i pružanje ugostiteljskih usluga. Za organizaciju ugostiteljskih usluga potpisan je ugovor s tvrtkom Univerzal Servis Promet d.o.o., kojim su utvrđeni uvjeti o korištenju javne površine i obavljanje ugostiteljskih djelatnosti.

Na temelju potpisanog ugovora, a u kojem stoji da u slučaju organizacije bilo kakvih dodatnih događanja, mimo ugostiteljske djelatnosti, zakupac je, na temelju potpisanog ugovora, dužan tražiti prethodno odobrenje organizatora, odnosno Turističke zajednice. U ovom slučaju zakupac nije tražio odobrenje za nastup Stele Rade.

OČITOVANJE TZG SV. IVANA ZELINE Grad i Turistička zajednica nemaju nikakve prigovore prema gospođi Steli Radi, što potvrđuje i njezin nastup na području Grada Svetog Ivana Zeline 2019.

Posted by Visit Sveti Ivan Zelina on Monday, January 8, 2024

Sa zakupcem smo stoga održali hitni sastanak na kojem smo ga upozorili i zatražili otkazivanje planiranog nastupa jer, između ostalog, nije bio predviđen ni u javno objavljenom programu manifestacije. S obzirom na to da glazbeni program nije bio prijavljen, sukladno zakonu nije mogao ni biti održan, bez obzira na izvođača.

Unatoč našim upozorenjima zakupac nije ispoštovao svoje obveze, stvarajući time neprijavljeni skup visokog rizika. Radi osiguranja sigurnosti građana i poštivanja zakonskih odredbi odluka o raskidu Ugovora bila je nužna. Za svaki glazbeni program postoji zakonska obaveza prijave istog policiji najkasnije sedam dana prije održavanja, što u ovom konkretnom slučaju nije bilo moguće ispoštovati..

Grad i Turistička zajednica nemaju nikakve prigovore prema gospođi Steli Radi, što potvrđuje i njezin nastup na području Grada Svetog Ivana Zeline 2019. godine, gdje su svi zakonski preduvjeti bili ispunjeni. Stojimo čvrsto na principima poštivanja zakona i jednakosti pred istim, te se zalažemo za organizaciju sigurnih i uspješnih manifestacija za naše građane", stoji u priopćenju TZ-a.

Stela Rade smatra da je razlog otkazivanja harmonika

Podsjećamo, harmonikašica Stela Rade objavila je na društvenim mrežama da je njezin nastup u mjestu Sveti Ivan Zelina otkazan. Kaže da je to bila odluka grada, odnosno gradonačelnika Hrvoja Košćeca, a ona je uvjerena da im smeta njezina harmonika.

"Sve je otkazano pola sata prije nastupa, kad je već sve bilo spremno. Nisu rekli razlog, samo su rekli da se šator mora isprazniti i da nastupa neće biti ni pod koju cijenu. S obzirom na to da nisu naveli razlog, mi iz nekih izvora i po nekim pričama subjektivno zaključujemo da je to upravo zbog činjenice što sam na tom nastupu trebala svirati harmoniku, koju nažalost u Hrvatskoj neki ljudi i dalje gledaju kroz negativan kontekst", ispričala je na Instagramu.

O otkazivanju se oglasio i gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec. "Prema zakonu Republike Hrvatske, svaki nastup mora se najkasnije sedam dana prije održavanja prijaviti policiji, što u ovom slučaju nije bilo moguće ispoštovati. S obzirom na to da glazbeni program nije bio prijavljen, sukladno zakonu Republike Hrvatske nije se mogao održati bez obzira na ime i prezime izvođača ili vrstu glazbe koju izvode, što je i javno komunicirano na samom događanju", rekao je za Index.

"Grad Sveti lvan Zelina nema nikakav prigovor prema gospođi Steli Rade, što potvrđuje i njezin nastup na području grada 2019. godine, gdje su svi zakonski preduvjeti bili ispunjeni. Na našim gradskim manifestacijama nastupali su brojni harmonikaši i bendovi u čijem je sklopu harmonika, a tako će biti i ubuduće", stoji u izjavi.

Pročitajte više