Tužbe protiv filmaša sve češće: Ne profitiraju svi tužitelji, a granica za krađu je nejasna

HOLIVUDSKI filmaši sve se češće susreću s tužbama za krađu ideja, no pitanje je koliko tužitelji profitiraju svojim sudskim postupcima i što je zapravo krađa. Nedavno je za krađu ideje za scenarij filma "U zemlji krvi i meda" Angelinu Jolie tužio hrvatski novinar, a i James Cameron će se naći na sudu. Jedan pisac tuži ga zbog radnje u "Avataru" navodeći da je glavna priča ideja iz njegovog vlastitog projekta. Čak se i autorica knjiga o "Harryju Potteru", J.K. Rowling, suočila sa sličnom tužbom, koja je naknadno odbačena.

"Tužbe se dižu kad je produkcija nekog filma već na kraju te kada postane očito da će se raditi o velikom hitu"

Kako piše Fox News, tužbi će sigurno biti još. "Teško da ćete vidjeti nekoga tko je digao tužbu zbog krađe neke loše ideje. Tužbe se dižu kad je produkcija nekog filma već na kraju te kada postane očito da će se raditi o velikom hitu", rekla je stručnjakinja Kristi A. Davidson Foxu.

Ponekad tužitelji profitiraju nakon parnice. U devedesetim godinama prošlog stoljeća humorist Arch Buchwald je dobio odštetu od 150 tisuća dolara nakon što je dignuo tužbu protiv Eddieja Murphyja, tvrdeći da je ideja u filmu "Coming to America" zapravo njegova. 2006. godine Chick Wepner se nagodio sa Sylvesterom Stalloneom za neotkriveni iznos nakon što je u tužbi naveo da je on poslužio kao inspiracija za lik Rockyja Balboe iz hit filmova.

Zakon slabo definira krađu nečije ideje, a dokle god postoji šansa da će se tužbom izvući neki novci, tužbi će biti sve više

Kako god završile tužbe, njihov sve veći broj mogao bi pomoći da se jasnije utvrdi granica između redatelja koji dobiju inspiraciju iz nečije priče i onih koji je ilegalno plagiraju. Jer, granice su prilično sivo područje u zakonu. "U američkom zakonu o autorskom pravu, ideje su besplatne i može ih koristiti bilo tko. Samo su neke specifičnosti u pojedinim slučajevima zaštićene. Svatko može napraviti priču o dječaku čarobnjaku koji odlazi u školu za čarobnjake, ali ne smiju se koristiti isti dijelovi kao u originalu; isti dijalozi, imena, svojstva likova i ista radnja. Ali granica je siva", kaže Matt Belloni, direktor u Hollywood Reporteru.

No, dokle god postoji šansa da će se tužbom izvući neki novci, tužbi će biti sve više. "Profiti od uspješnih filmova su danas veći nego ikad prije, a industrija zabave podrazumijeva i kućne filmove koji se postavljaju online. Bilo bi naivno misliti da nitko nikome neće ukrasti ideju, ali isto tako i da nitko neće tužiti samo da izvuče korist. A neki će uvijek pristati na nagodbu samo da izbjegnu moguć loš publicitet i eventualni pad profita od filma", kaže Scott Huver, reporter o svijetu zabave koji radi u Los Angelesu.

Pročitajte više