Tviteraši se svađaju oko toga kaže li se Srpkinja ili Srbijanka, znate li vi razliku?

Ilustracija: 123RF

NAKON prilično nevine objave jedne korisnice Twittera, na toj se platformi razvila prava svađa oko toga kaže li se Srpkinja ili Srbijanka.

Sve je počelo objavom fotografije četiri lijepe djevojke, uz opis: "Crnogorka, Srbijanka, Bosanka i Hrvatica, ali nije vic."

Iako je vjerojatno mislila da će se komentari ticati lijepih djevojaka i toga da su na skupu četiri nacije, tviteraši su se zakačili za riječ "Srbijanka".

Pokazalo se da postoje brojne teorije o tome kad se koristi Srpkinja, a kad Srbijanka te može li se oboje koristiti.

"Ako je državljanka Srbije, onda je Srbijanka. Ako je pravoslavne vjeroispovijesti, onda je Srpkinja iz Srbije", jedna je od teorija.

Lingvist Ivan Klajn objasnio je da je do ove razlike došlo zbog okolnosti na Balkanu, odnosno činjenice da su nacije izmiješane, prenosi Noizz. U 19. stoljeću nitko nije poricao da su Crnogorci Srbi, pa je stvoren izraz "Srbijanac", kako bi se razlikovali po geografskom podrijetlu.

"Umjesto pridjeva srpski može se upotrebiti i pridjev srbijanski. Prvi ima šire značenje i nacionalnu konotaciju, dok se u drugom slučaju radi o teritorijalnom određenju pa se pridjev srbijanski vezuje za Srbiju. Kao što svi Srbi nisu Srbijanci, tako ni svi Srbijanci (građani Srbije) nisu Srbi", pojašnjavao je profesor Egon Fekete.

Pročitajte više