Tvorac PlayStationa misli da su metaverzum i VR bez veze

Foto: Press

KONCEPT metaverzuma ima vojsku fanova i podršku velikih kompanija koje rade sve kako bi se što bolje pripremili za novu eru. No, izumitelj PlayStationa, Ken Kutaragi, nije jedan od fanova. 

U intervjuu za Bloomberg, 71-godišnji Kutaragi rekao je da mu se ne sviđa način na koji je sve predstavljeno: "Radije biste imali ušminkani avatar nego pravog sebe? Realno, to se ne razlikuje od sajtova na kojima anonimno objavljujete poruke." Dodao je i da mu se ne sviđaju ni VR sustavi iako njegova bivša kompanija trenutno radi upravo na toj tehnologiji: "Te kacige vas izoliraju od pravog svijeta i s tim se ne mogu složiti. Jednostavno me živciraju."

U isto vrijeme, Kutaragi trenutno radi na novoj kompaniji koja bi ideji metaverzuma pristupila iz drugačijeg, praktičnog kuta. Ascent Robotics pokušava stvoriti sustave koji bi pomogli transformirati stvarne objekte u podatke koje mogu čitati računala. U praksi, to bi značilo rad na robotima i korištenje softvera kako bi isti roboti što lakše obavljali jednostavne zadatke. 

Kutaragi zamišlja stvarnost u kojoj podaci mogu biti proizvedeni u stvarnom svijetu uz pomoć hologramskih slika. Ukratko, umjesto da ih se uvlači u virtualni svijet, internet bi bio prisutan u fizičkom svijetu i imali biste fizičku interakciju s njim. 

Pročitajte više