"Tvrda kohabitacija" Andreja i Zorana seli se na kazališne daske

Foto: Press

Andrej Plenković prvog je dana pobjede na predsjedničkim izborima Zoranu Milanoviću obećao "tvrdu kohabitaciju". Iako definicija te izjave nije bila potpuno jasna široj javnosti, u iduće četiri godine postala je svakodnevica političkog i medijskog života.

Stalnim sukobom između dva najvažnija čovjeka u Hrvatskoj pune se medijski stupci i polarizira javnost. Kabineti predsjednika vlade i predsjednika države pažljivo biraju mjesta obilaska nastojeći izbjeći u potpunosti njihove susrete, osim u izvanrednim situacijama poput obilježavanja Oluje, pada Vukovara, Dana nezavisnosti i ostalih važnih datuma.

Ipak, svečano otvorenje jednog lifta u Svetoj Nedelji, financiranog sredstvima Europske unije, postaje događaj na kojemu obojica planiraju prisustvovati. Protokol zahtijeva da zajedno uđu u lift. Međutim, događa se nešto što nitko nije planirao. Lift je usred vožnje stao i njih su dvojica u njemu zapeli.

Taj trenutak je bio više nego dovoljno radnje redatelju Draženu Krešiću da razvije predstavu koja se referira na aktualnu političku situaciju. Popularne Andreja i Zorana u ovoj komediji glume Domagoj Janković i Domagoj Ivanković koji su sjajno ušli u svoje uloge čiji im stvarni likovi svakodnevno daju novu inspiraciju.

Predstava će obići Hrvatsku

"Žive u permanentnom dramskom sukobu i vrlo su očita i jednostavna inspiracija za bilo kakvo dramsko djelo, a kamoli nešto komične prirode. Gotovo da je nepotrebno literarno obrađivati njihove razgovore, jer oba su nadareni pjesnici koji se izvrsno služe stilskim figurama i ne libe ih se koristiti", kaže Dražen Krešić, redatelj ove političke satire koja će uslijed kampanje za parlamentarne izbore obići Hrvatsku.

Stilske figure stvarnih osoba u tekst su pretvorili Vid Barić i Filip Rutić pa ne nedostaje plamenih jazavaca, hrabrih zečeva, političkih pajaca, a tu je i neizostavni Charles Michel.

Predstava će se prvo izvesti u Svetoj Nedelji 4. travnja, a već dan poslije igra u HKD-u Rijeka. Premijera u Zagrebu je 8. travnja, a u Splitu 13. travnja. Nakon toga plan je obići čitavu Hrvatsku. Pored glavnih protagonista u predstavi njihove asistente glume Nika Ivančić i Lovre Kondža.

Pročitajte više