U 84. godini i bez dana škole glume osvojila prestižnu glumačku nagradu

Screenshot: YouTube

U SVOJOJ 84. godini života, Benedicta Sanchez je osvojila najpoznatihu španjolsku filmsku nagradu u kategoriji - "najbolja nova glumica" i postala najstarija žena u povijesti španjolske kinematografije kojoj je to pošlo za rukom, pobijedivši u konkurenciji s još tri mlade glumice.

Dodjela nagrada Goya, španjolski ekvivalent dodjeli Oscara, održana u gradu Malagi, na jugu Španjolske, bila je poprište ove senzacije.

Benedicta Sanchez, naturščik bez ikakve glumačke škole, u nevjerici je prokomentirala ovo priznanje riječima:

"Život vam priređuje brojna iznenađenja, a ovo je jedno od najvećih u mom životu."

U ovoj kategoriji, nagradu može ponijeti jedino glumica kojoj je nagrađena uloga ujedno i prvo pojavljivanje na filmu. Kako su dosadašnji laureati uglavnom bile mlade glumice na početku glumačkih karijera, ovakva odluka žirija izazvala je zaprepaštenje u pozitivnom smislu, a mnoge je čak i dirnula.

Film u kojem je Sanchezova zaigrala i donijela mu prestižnu nagradu, ostvarenje je iz 2019. godine pod nazivom Fire Will Come, u režiji španjolskog redatelja francuskog porijekla, Olivera Laxea. "Najbolja nova glumica" u njemu tumači ulogu majke osuđenog piromana koji se vraća u svoje rodno selo u planinama Galicije, na sjeverozapadu Španjolske.

Ovaj film prethodno je već skrenuo pažnju javnosti osvajanjem "Nagrade žirija" na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu gdje je Sanchezova, pri predstavljanju ekipe filma na kanskom crvenom tepihu, izazvala senzaciju, zaplesavši muiñeiru, tradicionalni galicijski ples, naslijeđe pokrajine iz koje ona potječe i gdje trenutačno živi, navodi Deutsche Welle.

Ova neobična žena, rođena je 1935. godine u selu O Corgo u Galiciji. Nakon udaje u 17. godini života, emigrirala je sa suprugom u Brazil gdje je radila kao prodavačica knjiga, a prije nego što je postala fotografkinja.  Osim što je svjetska putnica, Sanchezova je uz to i strastvena alpinistica i vegetarijanka, a nakon razlaza s mužem vratila se u rodnu Španjolsku, 1979. godine. Nakon dugogodišnjeg života na jugu zemlje, Sanchezova se vraća u rodnu Galiciju. Pristanak na kćerina uvjeravanja da se priključi lokalnoj kazališnoj trupi odveo je ovu krepku baku i na filmsku audiciju koja joj je potom omogućila i prvo pojavljivanje na filmu.

Pročitajte više