U Bolzanu se otvara prvo utočište za razvedene očeve

U talijanskom gradu Bolzanu u subotu će biti otvoreno prvo "utočište" za razvedene očeve, koji su nakon rastave prisiljeni napustiti domove i iz financijskih si razloga ne mogu priuštiti vlastiti stan.

Takve će osobe moći podnijeti molbu za smještajem u jednoj zgradi sa sobama u Bolzanu. "Bračnim parovima pomažemo već 20 godina i ustanovili smo da postoji potreba za smještajem onog bračnog partnera koji 'ostaje na cesti', odnosno onog partnera koji mora napustiti dom, prepuštajući ga ostalom dijelu obitelji", kazao je predsjednik bračnog savjetovališta u Bolzanu Elio Cirimbelli, dodavši kako je u "većem broju slučajeva taj drugi bračni partner u Italiji upravo otac."

Izgradnju i brigu o utočištu u Bolzanu dijelom su financirale pokrajinske vlasti, a ondje će se moći smjestiti oni Talijani kojima mjesečno nakon podmirenja alimentacijskih obveza ostaje svota manja od 650 eura. Za boravak u utočištu, odnosno za sobu s kupaonom njegovi će stanari mjesečno morati izdvojiti 200 eura. To je za talijanske prilike, gdje su cijene smještaja prilično visoke, mala svota.

U Italiji skrbništvo nad djecom nakon razvoda u više od 90 posto slučajeva dobivaju majke, kojima automatizmom pripada i stan ili kuća. Cirimbelli vjeruje da će se slična utočišta početi otvarati diljem Italije.

(Hina) xmh ydj

Pročitajte više