U Đakovu otvorena velika Lupinova izložba, prihod od ulaznica ide u humanitarne svrhe

Foto: Stephan Lupino

DANAS u 19 sati u Muzeju Đakovštine otvorena je izložba Stephana Lupina pod nazivom Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti. 

Stephan Lupino, poznati hrvatski fotograf, slikar i kipar te veliki humanitarac, odlučio se ovom izložbom priključiti akciji Grada Đakova Dobro je činiti dobro. Sav prikupljen novac od ulaznica (a može ih se kupiti i više) pridodat će se humanitarnoj akciji. 

Mnogi ljubitelji umjetnosti došli su na otvorenje, a izložbu nije propustio ni gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

Prije samog otvorenja izložbe Stephan Lupino družio se s ravnateljicom muzeja Đakovštine Marinom Božić.

Na otvorenju kantautor Zack Dust odsvirao je nekoliko pjesama posjetiteljima.

Lupino je poznat i po svome humanitarnom radu. To je njegov doprinos boljitku ovoga svijeta. Posljednjih nekoliko Lupinovih izložbi ima humanitaran karakter. Prije Đakova, izložba Umjetnost u vrtlogu strasti, nemira i napetosti bila je postavljena u Muzeju Slavonije, a prikupljeni novac išao je za pomoć djeci iz Ukrajine.

Prošlog mjeseca, nakon deset godina, otvorio je izložbu u Čakovcu. Lupino je prvi umjetnik u povijesti Muzeja Međimurja Čakovec čiji su radovi izloženi u čak dva galerijska prostora, u izložbenom salonu i u Riznici Međimurja, a prihod od prodaje sedam fotografija namijenio za Udrugu za autizam Pogled.

Stephan Lupino je hrvatski umjetnik međunarodno prepoznat po fotografijama New Yorka osamdesetih godina prošlog stoljeća. Uz to su njegovi briljantni portreti, aktovi i modne fotografije objavljeni u prestižnim svjetskim časopisima. Motiv koji se u Lupinovu umjetničkom stvaralaštvu, a posebno u kiparstvu nameće jest motiv žene.

"U središtu njegove pozornosti oduvijek je bila i ostala snažna i emancipirana žena koja bez iznimke u sebi nosi nešto lutalački i nezemaljsko: njezina je zagonetnost u umjetnikovim očima stvorila mitsko biće (…) uzdignuto na pijedestal, odakle nikada nije prestala svijetliti", rekla je dr. art. Mirna Rudan Lisak.

Rudan Lisak uočava umjetnika koji se čudi svijetu čiji je sastavni dio, uočava nemir, napetost, nestalnost, grč, uočava narušenu harmoniju i nesklad čovjekova okruženja. Podaje se vrtlogu strasti, ljubavi, nježnosti, drugome. Tražeći toplinu, ljubav, ali i bijeg u imaginarno i nestvarno.

Pročitajte više