U HNK održana praizvedba baleta Lea Mujića, Beograđanina kojem je smetala gužva na A1

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

U HNK je održana praizvedba baleta Hamlet, autorskog rada koreografa Lea Mujića, temeljenog na drami Williama Shakespearea. Na premijeri se pojavio i predsjednik sabora Gordan Jandroković sa suprugom Sonjom.

Leo Mujić je široj javnosti poznat kao Beograđanin kojem su zasmetale gužve na A1 pa je u hrvatsku TV povijest ušao izjavom: "Petkom se uvijek zezne čovjek kad ide, zar je onda svaki petak izuzetak? Stay out of the highway in the fridays. Šta je ovo, Mad Max? Seriously?"

"Znate li tko sam ja?"

Ove godine mi smo ga sreli u centru Zagreba i zamolili da prokomentira mural na križanju Preradovićeve i Masarykove. 

"Mural inače nije na cesti, mural je u prijevodu zid. Dakle, ovo zid nije, ovo je trotoar iliti wannabe bivša cesta. Pa simpatičan je, malo se već uprljao, to mu je vjerojatno posao budući da nije mural", rekao je Leo za Index.

@index.hr He is back 😎 Njegov komentar o gužvi na A1 je bio legendaran, a sad je komentirao pješačku zonu u Zagrebu #leomujic #zagreb #viral #fyp #lunar ♬ original sound - Index.hr

Potom smo ga pitali ima li dovoljno umjetnosti u Zagrebu. "Znate li tko sam ja?" rekao je Leo, koji je inače plesač i koreograf koji se proslavio koreografijom baleta Ana Karenjina u zagrebačkom HNK te koreografijom i režijom baleta Opasne veze na Dubrovačkim ljetnim igrama 2014. godine. Diplomirao je u švicarskoj baletnoj školi L'Ecole - atelier Rudra Béjart.

"Umjetnosti ima dovoljno, ali očigledno ste mi sada dokazali da nema dovoljno kupaca za istu", rekao nam je na kraju.

A evo i tko je...

Iako ga mnogi pamte prvenstveno po videu s autoceste A1, Leo je vrlo poznato lice s domaće javne scene. Rođen je u Beogradu 1975. godine, no živi i radi u Zagrebu. Nakon završene baletne škole u Beogradu usavršavao se u École-Atelier Rudra Béjart u Lausanneu.

Radio je na koreografijama za mnoge institucije i kazališta, među kojima za Plesnu akademiju u Zürichu, Plesnu akademiju u Budimpešti, za Berlinski državni balet, Slovensko narodno gledališče u Ljubljani i Mariboru, za latvijski nacionalni balet, za plesni festival Jacob's Pillow u Massachusettsu i druge.

Proslavio se koreografijom baleta Ana Karenjina u zagrebačkom HNK te koreografijom i režijom baleta Opasne veze na Dubrovačkim ljetnim igrama 2014. godine. U riječkom HNK s Mašom Kolar koreografirao je Pour homme et femme/Za muškarca i ženu (2014). Za isto kazalište radio je i nagrađene balete Šeherezadu (2015.) te San ivanjske noći (2016.).

U studenom 2020. njegov balet Ponos i predrasude u zagrebačkom HNK dobio je velike ovacije. Za balete Ana Karenjina (2014.) i Gospoda Glembajevi (2017.) u izvedbi Baleta zagrebačkoga HNK dobio je 2015. i 2017. Nagradu hrvatskoga glumišta za najbolju koreografiju.

Pročitajte više