U Hrvatskoj objavljena knjiga o Marianne, ženi koja je inspirirala Leonarda Cohena

Foto: Profimedia

SO LONG, MARIANNE, biografija o ženi koja je inspirirala istoimenu slavnu ljubavnu pjesmu Leonarda Cohena, po kojoj je knjiga nazvana, objavljena je u izdanju zagrebačke izdavačke kuće V.B.Z.

Norveška spisateljica Kari Hesthamar u toj je knjizi, na temelju iscrpnih razgovora s Marianne Ihlen, intervjua s Cohenom i privatne arhivske građe, predočila životnu priču svoje samozatajne, ali fatalne sunarodnjakinje, koja je osvojila srca dvojice iznimnih umjetnika. 

Sve bitno u njezinu životu najvećim se dijelom događalo na grč­kom otoku Hidri, kamo je otišla s norveškim piscem Axelom Jensenom. On se posvetio književnosti, ona se brinula za kuću, no nedugo nakon rođenja sina napustio ju je zbog druge žene. 

"Dirljiva, melankolična i bolno autentična ljubavna pri­ča"

Nakon toga Marianne je slučajno upoznala Cohena, još kao mladog i neafirmiranog kanadskog pjesnika, dok je kupovala u lokalnoj trgovini. Pozvao ju je da se pridruži njegovom društvu i dogodila se ljubav koja će se dugo pamtiti, ponajviše zbog jedne od najpopularnijih ljubavnih pjesama 20. stoljeća. 

"Ova dirljiva, melankolična i bolno autentična ljubavna pri­ča ispričana je uz ranije neobjavljene pjesme i poruke Leo­narda Cohena, što je čini iznimnim svjedočanstvom o živo­tu tog proslavljenog kantautora i pjesnika", ističe u najavi izdavač.

Knjiga pokazuje i da je Marianne bila više od muze svojim partnerima, podsjeća na njezin put prema samospoznaji, veliku romansu i ljubavnu bol, a uz dosad neobjavljene fotografije, pisma i pjesme, daje kontekst Cohenovom radu. 

Autorica Kari Hesthamar rođena je 1971. u Ullensvan­gu u norveškoj pokrajini Hardanger. Školovala se za novinarku i dvadeset godina ra­dila za norvešku javnu radioteleviziju NRK i druge norveške medije. 

Dobitnica je domaćih i inozemnih nagrada za radijske dokumentar­ce. Danas vodi produkcijsku kompaniju Svartrost, koja producira pripovjedačke podcaste i dokumen­tarce za velike norveške medijske korporacije i kulturne institucije. Knjigu So Long, Marianne objavila je 2008. godine, a na hrvatski ju je prevela Lana Momirski.

Pročitajte više