U Indiji okoćen rijetki snježni leopard

U ZOOLOŠKOM vrtu Darjeeling na sjeveru Indije okoćen je mladunac snježnog leoparda, jedne od najugroženijih životinjskih vrsta.

Upravitelji parka ponosni su na novu stanarku, a iako je posljednji mladunac leoparda okoćen u zatočeništvu preživio samo 72 dana, mladoj leopardici, staroj 42 dana, predviđaju svjetliju budućnost. "Beba je zdrava i ima velike šanse da preživi. Radi se o ženki leoparda, što je vrlo bitno za daljnje razmnožavanje", kazao je direktor vrta Alonkar Jha.

Snježni leopard je vrlo ugrožena vrsta potporodice velikih mačaka. Krzno mu je svijetlosive boje pa u kontrastu s crnim pjegama može izgledati bijelo. Dugački su od 100 do 150 cm, na što dolazi i rep slične dužine koji im služi kao zaštita od hladnoće na način da ga omotaju oko sebe, a vrhom prekriju nos. Mužjaci su u prosjeku teški oko 50, a ženke oko 40 kilograma.

Snježni leopardi su zaštićena vrsta u svim zemljama svijeta

Žive u visokom gorju središnje Azije, Himalaji, Hindu Kushu, Pamiru, Kunlunu Tyan Shanu, Altaju i susjednim planinskim lancima. Brojčano im je stanje zabrinjavajuće, a uzrok tome je izlov radi krzna ili za potrebe tradicionalne kineske medicine. Unatoč tome što je u svim zemljama zaštićena vrsta, krivolov ga i dalje ugrožava. U zoološkim i sličnim parkovima danas živi između 300 i 500 jedinki snježnog leoparda, a svojim se primjerkom može pohvaliti i zagrebački zvjerinjak.

Pročitajte više