U Meksiku održana masovna proslava istospolnih vjenčanja i promjene spola

Foto: FAH

Stotine istospolnih parova i transrodnih osoba u Ciudad de Mexicu proslavile su vjenčanja i završetak administrativnih procesa za promjenu spola u petak, na masovnoj ceremoniji dan prije godišnjeg gradskog gej pridea.

Oko 120 parova ispunilo je uvjete za sklapanje braka pod sloganom Ruku pod ruku, marširamo s ponosom, stoji u priopćenju gradskih vlasti. Brak pomaže u reguliranju građanskog statusa para i pruža im pravne beneficije.

Godine 2009. Ciudad de Mexico je postao prva jurisdikcija u Latinskoj Americi koja je legalizirala istospolne brakove. Međutim, čekalo se do prošle godine da ostatak zemlje počne slijediti taj primjer, a Tamaulipas je postao posljednja država koja je to učinila u listopadu.

Još 131 osoba u glavnom gradu treba završiti administrativne procese promjene spola, priopćila je gradska uprava. Transrodne osobe suočavaju se s mnogim preprekama kada ne mogu ažurirati pravne dokumente poput osobnih iskaznica kako bi odražavale svoj rodni identitet.

Proces, koji je besplatan u Ciudad de Mexicu, dolazi nakon zakonske reforme 2014. kojom se odraslim osobama dopušta promjena spola na rodnim listovima i izbornim karticama ako se identificiraju kao drugačiji spol od onog dodijeljenog pri rođenju.

Pročitajte više