U njima je djelić naše duše: Prisjetite se svih Nintendovih konzola kroz povijest

Foto/Screenshot: Nintendo/YouTube

JAPANSKA kompanija Nintendo jedan je od najvećih proizvođača konzola za video-igre. The Telegraph ističe kako je Nintendov put prema vrhu započeo još 1977. godine, a od tada je proizveo nestvarnih 722 milijuna konzola. Neke od njih su iz različitih razloga bile neuspješne, dok su druge obilježile djetinjstvo cijelih generacija.

Color-TV Game

Prva takva konzola pojavila se 1977. godine ne kao jedna, nego kao pet uređaja, od kojih je svaki imao posebnu igru. Proizvodnja je završila dvije godine potom s rezultatom od tri milijuna prodanih komada.

Game & Watch

Prva Nintendova dlanovna konzola, namijenjena za jednog igrača pojavila se 1980. godine i predstavila igre koje se i danas pamte poput Donkey Kong, The Legend of Zelda i Mario Bros. Prodano je ukupno 43 milijuna primjeraka.

Nintendo Entertainment System

 

1983. godine pojavio se NES, po mnogima prva prava Nintendova konzola uopće, kojeg je prodano 62 milijuna. U to je doba industrija video-igara zapala u veliku krizu (prodaja konzola pala je za nevjerojatnih 97%), iz koje je Nintendo izašao kao apsolutni prvak svijeta; zbog pomora konkurencije stekao je globalnu dominaciju, što prije svega može zahvaliti sjajnim, zaraznim igrama poput Super Mario Bros ili Zelda.

NES se prošle godine pojavio kao NES Classic Mini, minijaturna posveta ovom velikanu kućne zabave, na kojem se nalazi 30 predinstaliranih igara.

Game Boy 

Originalni Game Boy pojavio se 1989. godine i ušao u legendu. Za njega se čerupalo u redu pred trgovinom, mada je bio tehnološki inferiorniji od konkurencije koja je imala zaslon u boji - Game Boy je imao crno-bijeli - i još sto čuda. Ali Game Boy je bio jednostavan i imao je sjajne igre, zbog čega ga se prodalo preko 120 milijuna.

Na valu popularnosti ovog uređaja Nintendo je napravio još nekoliko nasljednika - Game Boy Pocket, Game Boy Colour, Game Boy Micro - no zabilježili su u najbolju ruku osrednje prodajne rezultate.

Kad je Nintendo napokon zasukao rukave i napravio novi stroj od nule, uspjeh nije izostao: Game Boy Advance bio je odličan, prvoklasan gadget prodan u 82 milijuna komada.

Super Nintendo Entertainment System

Nasljednik originalnog NES-a osvanuo je u trgovinama 1990. godine i zdušno pomogao Nintendu da ostane na tronu proizvođača konzola. Pppularnost mu je potrajala cijelo desetljeće tijekom kojeg je prodan u 49 milijuna primjeraka, iako su ga konkurentski proizvodi vremenom učinili zastarjelim.

Virtual Boy

Sredinom 1990-ih pojavila se Nintendova prva 3D igraća konzola i utopila se u kritikama razočaranih kupaca. Ispostavilo se kako je Nintendo na Virtual Boyu prodavao 2D igre preko kojih je konzola presvlačila loš 3D dojam; lažna reklama nije bila dovoljna za uspjeh, pa je sve ostalo na 770 tisuća plasiranih komada.

Nintendo 64

Na neuspjeh Virtual Boya nadovezao se osrednji prodajni rezultat Nintenda 64; iako reklamirana kao tehnološki najnaprednija konzola svog vremena te imala adute kao što je Zelda: Ocarina of Time, kupilo ju je 32 milijuna ljudi. U usporedbi s ranijim konzolama i očekivanjima menadžmenta, ovo je zapravo podbačaj.

GameCube

Pojavio se 2001. godine i sudario sa snažnom konkurencijom u vidu Sonyjeva Playstationa i Microsoftova Xboxa. Nije pomogao niti medij na kojem su se igre nalazile; iako je bio optički, bio je nalik na miniDVD i kao takav nekompatibilan sa standardnim CD-om ili DVD-om koje su koristili suparnički proizvodi. Prodajni rezultat bio je za trećinu slabiji od Nintenda 64.

Nintendo DS

 

Inovacija je u Nintendovu slučaju obično usko povezana s dominacijom: Nintendo DS dlanovna je konzola s dva LCD zaslona, od kojih je donji bio osjetljiv na dodir. Imao je podršku za bežično povezivanje i bio je kompatibilan sa starijim igrama, što ga je učinilo ludo popularnim. S 154 milijuna prodanih primjeraka najuspješnija je konzola ove kompanije.

Nintendo Wii

Iznimno popularan, Nintendo Wii prodao se u preko stotinu milijuna komada i to prije svega zbog odličnog sustava igre, koji se temeljio na pokretima igrača. Igre kao što su Wii Sports ili Wii Fit ispunjavale su dokolicu cijele obitelji, što je njegovu korisničku bazu činilo znatno širom no što je to imala konkurencija.

Nintendo 3DS

 

Nasljednik modela DS donio je 3D prikaz u svijet dlanovnih konzola. Dvostruki zaslon po uzoru na prethodnika, jednostavan dizajn i odlične igre ponovno su bile jamac uspjeha, iako nešto skromnijem broju. 65 milijuna prodanih 3DS svejedno je više nego respektabilna brojka.

Nintendo Wii U

Sa samo 13 milijuna prodanih Wii U, Nintendo se ponovno našao pred zidom kao i u slučaju Virtual Boya. Ova zapravo odlična konzola bila je žrtva spleta nesretnih okolnosti: nedovoljan marketing matične kuće i slab priljev jakih igraćih naslova nisu pobudili dovoljno zanimanje u kupaca, koji su u trgovinama radije potražili PlayStation 4 odnosno Xbox One.

Nintendo Switch

 

Nakon intenzivne marketinške kampanje koja, zapravo, još ne posustaje, na tržištu se ovih dana pojavio neobični Nintendo Switch. Iz matične kuće kažu kako su već gotovo rasprodali sve primjerke planirane za ovu godinu, tako da Switchu trenutno ide jako dobro. Kritike su upućene na nedovoljan broj igara i bugove u softveru, no Nintendo radi punom parom da zadovolji na oba fronta.

Pročitajte više