U novom madridskom muzeju bit će izložena djela koja javnost nikad nije vidjela

Ilustracija: EPA

Novi muzej s impresivnim blagom koje su španjolski monarsi prikupili tijekom proteklih pet stoljeća u lipnju otvara svoja vrata u Madridu. Smještena nasuprot kraljevske palače, kraljevska galerija se otvara 29. lipnja. U novom muzeju će se moći vidjeti slike, tapiserije, namještaj i raskošne kočije.

Većinu od 650 izložaka javnost nije imala priliku nikada vidjeti. Neka djela su bila smještena u brojnim povijesnim mjestima diljem Španjolske.

Među remek-djelima kolekcije naći će se slika Diega Velasqueza s konjem bez jahača koji se propinje. Bijeli konj je posljednji put prikazan javnosti 2015. na privremenoj izložbi u Parizu. Pokraj slike će biti golema tapiserija iz 16. stoljeća koju je nekad posjedovala španjolska kraljica Izabela i koju je ministarstvo kulture u veljači kupilo za milijun eura.

Predmet koji također plijeni pažnju je prvo izdanje Don Quixotea pisca Miguela de Cervantesa. Taj se roman ubraja u jedno od najvećih književnih djela. Kolekcija umjetnina uključuje platna talijanskih majstora Caravaggia i Jacopa Tintorettija te španjolskog slikara Francisca Goye, čija djela odražavaju turbulentnu prošlost zemlje.

Moderno zdanje koje će biti dom višestoljetnog kraljevskog blaga osvojilo je nekoliko arhitektonskih nagrada.

Pročitajte više