U Osijeku održana komemoracija za Veru Svobodu

Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku je održana komemoracija za Veru Svobodu. 

Govore su održali gradonačelnik Ivan Radić, Nina Obuljen Koržinek, ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku Dražen Kušen, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, glavni urednik HRT Radio Osijeka Davor Lončarić te intendant osječkog HNK Vladimir Ham.

"S razlogom su je zvali kraljicom slavonske i tamburaške pjesme. Svojom je pjesmom diljem svijeta pronosila ime naše Slavonije, domovine nam Hrvatske i svoga rodnoga grada Osijeka. Imao sam čast osobno joj uručiti priznanje i zahvaliti joj za svaki stih koji je posvetila svome Osijeku. Zauvijek će ostati u našim srcima, a kroz svoje pjesme živjet će vječno, baš kao grad koji je opjevala", rekao je Radić, piše na stranici grada Osijeka

Glazbeni program izveli su Marijo Zbiljski, Tamburaški orkestar HKUD Osijek 1862, solistica Mirjana Katić i Blanka Došen uz klavirsku pratnju Igora Valerija

 

Jedna od najvećih jugoslavenskih zvijezda 1970-ih

Podsjećamo, Vera Svoboda preminula je u dobi od 87 godina. 

Bila je hrvatska pjevačica zabavnih, narodnih i starogradskih pjesama. Rođena je u Osijeku. Studirala je i diplomirala engleski jezik na Pedagoškoj akademiji u Osijeku. Počela je pjevati u rodnom gradu na Radio Osijeku i u kazališnim predstavama već sa šesnaest godina.

S vremenom je počela nastupati na brojnim festivalima zabavne i tamburaške glazbe. Bila je jedna od najvećih glazbenih zvijezda u sedamdesetim godinama na prostoru bivše Jugoslavije. U nakladi izdavačke kuće Croatia Records (nekada Jugoton) snimila je petnaest long play ploča, pet CD-a, dvadesetak kaseta, a za potrebe HRT-a preko 300 narodnih, starogradskih, zabavnih i domoljubnih pjesama.

Često je nastupala za hrvatske iseljenike. Udala se za poznatog muzikologa i novinara Julija Njikoša, koji je producirao i aranžirao najveći broj njenih pjesama.

Pročitajte više