U ovom gradu padne najviše snijega na svijetu. Pogledajte kako izgleda život u njemu

Foto: Shutterstock

OGROMNE količine snijega u Hrvatskoj blokirale su promet. Od jučer nema slobodnog cestovnog pravca ni za jednu skupinu vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti. Ovakvi vremenski uvjeti za hrvatsko područje nisu česti, no neka se područja s padalinama bore tijekom cijele zime. Jedno od njih je grad Aomori u Japanu, koji se smatra mjestom s najviše snježnih padalina na svijetu.

CNN piše da ovaj grad svake godine pogađaju jake mećave i ledene oluje. Ekstremne snježne padaline uzrokuju hladni sibirski vjetrovi koji dolaze iz pravca sjeverozapada te uzrokuju ubrzano stvaranje oblaka. Zbog niskih temperatura u gradu, umjesto kiše, potom padne snijeg.

Svake godine padne oko 7.9 metara snijega

Aomori i okolna mjesta su tako tijekom cijele zime prekriveni debelim slojem snijega, koji se zadržava sve do travnja. Navodi se kako svake godine u prosjeku padne 7.9 metara snijega. Snježni nanosi nekada su toliko visoki da blokiraju ljudima izlaz iz kuća, a ulice u središtu grada su zaleđene. 

"Ovdje je stalna borba svaki dan", ispričala je jednom prilikom za CNN Julia Minatoya, jedna od stanovnica ovog grada. Svakodnevno čišćenje snijega lopatama u Aomori je nezaobilazna pojava među stanovnicima tijekom zimskih mjeseci.

Međutim, unatoč velikoj količini snijega, Aomori se zimi ne zatvara. Mnogi turisti dolaze na skijanje i ostale sportske aktivnosti. 

Osim Aomorija, među najsnježnije gradove na svijetu ubrajaju se i Sapporo, Akita i Toyama u Japanu, St John, Quebec i Saguenay u Kanadi, Syracuse, Rochester i Buffalo u SAD-u. 

Pročitajte više