U ovom selu u Srbiji žive samo četiri stanovnika, svoje mjesto nazivaju "malim rajem"

Ilustracija: Shutterstock (Na fotografiji nije selo koje se spominje u tekstu)

U MANASTIRU, selu u Srbiji, danas živi samo četiri stanovnika. 

Selo se nalazi 12 kilometara od Niša, a na popisu poslije Drugog svjetskog rata imalo je 122 stanovnika. Šezdesetih godina većina se zbog posla ili boljih životnih uvjeta odselila u Niš. Osamdesetih su se u Manastiru gradile vikendice, a četvero ljudi se kasnije trajno doselilo u selo. Najmlađi stanovnik zove se Miroljub i ima 56 godina. On se u Manastir preselio 2004. godine, kada je ostao bez posla u Nišu.

 "Nisam imao gdje pa sam došao u vikendicu. Živim od socijalne pomoći", ispričao je Miroljub za Novu.rs.

Mnogi ne znaju za ovo selo

U Manastiru žive i supružnici Gordana i Branislav Đorđević. Njih je, kažu, privukla ljepota tog kraja pa su se preselili.

"Za nas je ovo produžetak života. Radimo u našem voćnjaku, sređujemo dvorište, imamo mali plastenik s rajčicom. Spavamo koliko hoćemo, zdravo se hranimo, a slavuji nam pjevaju cijeli dan", objasnio je Đorđević. Kaže kako mnogi ne znaju za ovo selo u kojem je život, kaže, pravi raj.

Inače, selo je dobilo ime po manastiru koji datira još iz 14. stoljeća. Prema zapisima, na prostoru nekadašnjeg manastira 1838. godine podignuto je selo Manastir, a prvi stanovnici bili su Srbi. Manastir je navodno jedno od rijetkih sela s juga Srbije koje Turci nisu opkolili za vrijeme svoje vladavine.

Pročitajte više