U Portugalu uhićena dva Australca koja su krijumčarila vrijedne rogove nosoroga

DVA Australca koja su u svojoj prtljazi sakrila ukupno šest rogova nosoroga, čija je vrijednost oko 400 tisuća eura, uhićena su u zračnoj luci kada su pokušali napustiti Portugal, javlja agencija AP.

Uhićenja su uslijedila nakon učestalih krađa rogova diljem europskih muzeja, a portugalski policijski inspektor Rui Almeida rekao je kako su osumnjičeni muškarci najvjerojatnije članovi međunarodne krijumčarske organizacije koja je uključena u švercanje rogova zaštićenih nosoroga u Kinu.

Proteklih je mjeseci nekoliko muzeja u Europi prijavilo nestanak vrijednih eksponata, rogova, iz svojih fundusa, a među njima i Prirodoslovni muzej pri sveučilištu Coimbra u Portugalu.

Dvojica uhićenih australskih državljana, 63-godišnji muškarac i njegov 31-godišnji sin nisu osumnjičeni za krađu u portugalskom muzeju, jer ti ukradeni rogovi još nisu pronađeni.

Rogovi, za koje se vjeruje da posjeduju afrodizijačka i ljekovita svojstva na crnom su tržištu vredniji od zlata. Sve veća potražnja kao i razbijanje krijumčarskih lanaca, rogovima su dodatno podigli cijenu.

Nosorogov rog u obliku praška često koriste ljudi koji vjeruju kako im taj prah može izliječiti teške bolesti, no aktivisti za očuvanje okoliša takve tvrdnje opovrgavaju.

Portugalskim vlastima u otkrivanju porijekla šest rogova, zaplijenjenih uhićenim Australcima u zračnoj luci, pomažu agencije Europol i Interpol. Prema portugalskim zakonima imena uhićenika koji su se pokušali ukrcati na let za Irsku, ne smiju biti objavljena.

Sud je oca i sina pustio uz jamčevinu, jer je maksimalna kazna za krijumčarenje pet godina zatvora, a u pritvoru mogu biti zadržani jedino ako je maksimalna kazna za počinjen zločin dulja od tog perioda.

Pročitajte više