U samo dva dana "Chicagu" dvije nagrade Hollywooda

U SAMOdva dana film ´Chicago´ dobio je svoju drugu veliku filmsku nagradu, čime je osvojio titulu vodećeg favorita za ovogodišnje Oscare.

Udruga američkih filmskih producenata u nedjelju je taj mjuzikl o zabavljačicama koje ni od čega ne prezaju, proglasila filmom godine, dan nakon što je Udruga američkih filmskih redatelja redatelja tog filma, Roba Marshalla, proglasila redateljem godine.

Sa složnim glasovima producenata i redatelja, ´Chicago´, koji ima 13 nominacija za Oscara i koji je već zaradio više od 100 milijuna dolara, sada ima vodeću poziciju u utrci za Oscare.

Dvije nagrade tom filmu, koje su neke iznenadile, ali nekima i potvrdile očekivanja, zaustavile su kratkotrajni bum filma o holokaustu ´Pijanist´ Romana Polanskog, koji je krajem veljače dobio najviše filmske nagrade u Francuskoj i Britaniji.

Izglede za ´Oscara´ za najbolji film imaju još ´Sati´, ´Bande New Yorka´ i ´Gospodar prstenova: Dvije kule´.

Idući test za pet nominiranih filmova dogodit će se sljedeće nedjelje na nagradama Udruge filmskih glumaca, a s posebnim se nestrpljenjem očekuje njihova nagrada najboljoj glumačkoj ekipi.

Dosad su i nagrade producenata i nagrade redatelja bile dosta pouzdani, iako ne i stopostotni, pokazatelj budućih osckarovaca. Devet od 13 filmova koje su nagradili producenti dobili su i Oscare za najbolji film, a 49 od 54 onih koje su nagradili redatelji dobili su Oscare za najbolje redatelje.

Iako se još ne usudi vratiti u SAD (zbog optužbe da je spavao s 13-godišnjakinjom prije 26 godina je morao otići iz SAD-a), Polanski je bio zvijezda na diskusiji putem satelita koju je vodio s nominiranim kolegama na dodjeli nagrada producenata.

Polanski, koji je i sam preživio holokaust, rekao je da mu je najbolnije bilo pisati scenarij, što je nekad trajalo i po 14 sati dnevno, i oživjeti svijet svojeg djetinjstva.

Za potrebe filma proučavao se njemački filmski arhiv, s čime se Polanski znao i našaliti. ´Puno smo se smijali i pitali se na kraju dana koliko smo Židova danas ubili´, rekao je Polanski opisujući kako su šalom pokušavali ublažiti horor cijele priče.

Redatelj ´Chicaga´ na dodjeli nagrada redatelja prošle subote djelovao je pomalo iznenađeno i skromno. Zahvalio se velikim redateljima mjuzikla, uključivši Roberta Wisea (´Priča sa zapadne strane´) i Vincenta Minnellija (´Gigi´) te broadwayjskog koreografa Boba Fossea. ´Ovdje sam zbog njih´, dodao je on.

Pročitajte više