U što ulažu slavni milijunaši? U električna plovila

Foto: Press

ARC je startup koji je pokrenut prije 10 mjeseci, a njihova je misija elektrificirati sva plovila s naglaskom na ograničenom izdanju 300 tisuća dolara vrijednih brodova.

To je upalo u oči slavnim ulagačima, među kojima su i glumac Will Smith, košarkaš Kevin Durant i reper i producent Sean Diddy Combs.

"Svi ovi ljudi, osim što su vrhunski u poslovima kojima se bave, imaju gomilu iskustva sa stvaranjem brendova i marketingom te stvaranjem zajednice", rekao je suosnivač i izvršni direktor Arca Mitch Lee.

Drugim riječima, Combs, Durant i Smith imaju moć da utječu na tržište kojeg se Arc pokušava dokopati. No, luksuzni segment, u koji spadaju i brodovi od 300 tisuća dolara, nije Arcov konačni cilj.

 

 

 

 

 

 

 

 

Iako su električna plovila tiša, brža, pouzdanija i jeftinija za održavanje, nisu popularna zbog tri prepreke. Generalno gledano, nije postojao nabavni lanac baterija koje su potrebne za plovila, električni sustavi prave voltaže i dizajn trupa broda koji bi izdržali težinu i veličinu velikih baterija.

"Kad smo pristupili ovome, započeli smo s izradom trupa i baterija koje su poredane na način koji bi imao smisla", rekao je Lee i dodao da su inženjeri iz SpaceX-a bili ključni za razvoj trupa i električnog sustava.

Kompanija trenutno radi na alfa prototipu nazvanom Arc One, a radi se o aluminijskom plovilu od sedam metara koje bi proizvodilo 475 konjskih snaga i bilo sposobno za tri do pet sati plovidbe na jednom punjenju. Arc ih namjerava proizvesti 25.

Iako estetski još nije dovršen, brod je funkcionalan, a ekipa ga je nedavno isprobala. Serijska proizvodnja trebala bi krenuti idućeg mjeseca, a prve isporuke očekuju se početkom iduće godine.

Pročitajte više