U tijeku je najdepresivniji mjesec u godini. Kako ga preživjeti?

Siječanj je često označen kao 'najdepresivniji mjesec' u godini, zbog kratkih dana, hladnog vremena i 'plavog ponedjeljka', dana u godini za koji se tvrdi da je najdepresivniji (premda je to samo dobar marketinški trik). Nakon blagdanske euforije, povratak svakodnevici može biti težak, a novogodišnje odluke dodatno pritišću. Kako onda preživjeti ovaj mjesec s osmijehom na licu? Evo nekoliko savjeta.

Postavite si realno ostvarive ciljeve

Postavljanje realnih ciljeva može pomoći u smanjenju osjećaja preplavljenosti. Umjesto velikih novogodišnjih odluka, fokusirajte se na male, ostvarive ciljeve koji donose zadovoljstvo. Održavanje aktivnosti, čak i jednostavne šetnje, može znatno poboljšati raspoloženje zahvaljujući endorfinima, 'hormonima sreće'. Također, povezivanje s prijateljima i obitelji, bilo osobno ili virtualno, pruža emocionalnu podršku i smanjuje osjećaj izoliranosti.

Krenite s onim hobijem koji već dugo želite

Briga o sebi je ključna tijekom ovog mjeseca. To može uključivati čitanje knjige, gledanje omiljenog filma, meditaciju ili bavljenje hobiem. Važno je pronaći vremena za aktivnosti koje vas čine sretnima i pomažu vam da se opustite. Adekvatan san također igra vitalnu ulogu u održavanju mentalnog zdravlja.

U redu je bti preplavljen emocijama

Ako osjećate da ne možete sami upravljati svojim osjećajima, potražite profesionalnu pomoć. Nema srama u traženju podrške od stručnjaka, bilo da se radi o terapeutu, savjetniku ili psihologu. Oni mogu pružiti alate i strategije za bolje upravljanje emocionalnim stanjima.

Siječanj može biti izazovan, ali s pravim pristupom i strategijama, moguće je ne samo preživjeti već i uživati u ovom mjesecu. Sjetite se, kao i svaki do sad, proći će i ovaj siječanj te ćete se već pronaći kako razmišljate o Uskrsu i šarenim ukrasima. Zato započnite godinu s optimizmom i brinite o svom mentalnom zdravlju od siječnja do prosinca.

 

Pročitajte više