U Trogiru će biti izloženo 120 originalnih djela Salvadora Dalíja iz privatne zbirke

Foto: Profimedia

Hidden faces - Skrivena lica, izložba originalnih djela Salvadora Dalíja iz privatne zbirke Kesauri odvijat će se u Muzeju grada Trogira - Galeriji Cate Dujšin Ribar od 5. 6. 2024. do 28. 9. 2024. godine.

Izložba koja po prvi put u Hrvatsku donosi preko 120 djela iz privatne zbirke iz Francuske sastoji se od umjetnikovih radova koji dočaravaju šokantan, snovit i nadrealistički prikaz ranog dvadesetog stoljeća. Uključuje originalne litografije, skulpture, medalje, serigrafije na srebru i svili, kao i umjetnine nastale u drugim medijima te nudi jedinstvenu priliku razgledavanja i divljenja originalnim djelima jednog od najvećih umjetnika našeg doba - Salvadora Dalíja. 

Hidden Faces - Skrivena lica kojoj je cilj upoznati širu javnost s fascinantnim svijetom umjetnosti jedinstvenog Salvadora Dalíja organizirana je u suradnji Muzeja grada Trogira s Art Expo S.I.A. (Latvija) i La Collection Kesauri (Francuska), uz potporu Grada Trogira.

Izložba donosi preko 120 djela i podijeljena je u sedam tematskih cjelina: 

  1. Serijal Muška zanimanja 
  2. Dalíjeva godišnja doba (serija od 2 zidna kalendara) 
  3. 2 crteža olovkom Salvadora Dalíja 
  4. Serijal Starac i more
  5. 3 serije slika na porculanu i medalje 
  6. Dizajnerski radovi Salvadora Dalíja – keramika, staklo, tapiserije, serigrafije na svili
  7. Bakropisi, medalje i skulpture Salvadora Dalíja  

Serijal Muška zanimanja

Serijal Muška zanimanja sastoji se od 11 tema koje je Salvador Dalí naslikao 1970. i 1971. godine. Majstor Dalí nije stvarao ova djela po narudžbi, stoga njegov duh i njegova višestruka kreativnost nisu bili ograničeni prema bilo kojem unaprijed određenom smjeru. Koristio je simbole i boje s vrlo točnim značenjem prizora koje je poznavao.  

Kasnije, 1979. godine, serija Muška zanimanja autorizirana je za svih jedanaest originala koji će se koristiti za originalnu izradu u obliku serigrafije na zlatu i srebru. Izrađene su samo one srebrne i to djelomično. 

Dalíjeva godišnja doba - serija od 2 zidna kalendara 

Umjetnički motivi inspirirani razmišljanjima o promjeni godišnjih doba uvijek su bili važni Salvadoru Dalíju. O tome svjedoči ogromna količina radova koje je stvorio na ovu temu. Na ovoj izložbi predstavljene su 2 serije radova za zidne kalendare iz 1956. i 1964. godine. 

2 crteža olovkom Salvadora Dalíja 

Crteži olovkom pokazuju Dalíjevo virtuozno umijeće i improvizaciju. 

Serijal Starac i more

Salvador Dalí upoznaje Ernesta Hemingwaya. Bio je to neusporediv susret dvaju umjetnika. Kao nadrealist, Salvador Dalí se prema poetskoj istinitosti Hemingwayevih tekstova odnosio ne kao ilustrator, već kao mistik. Mističnoj borbi između čovjeka i ribe nije pristupio kao mučnoj dramaturgiji pobjede i poraza, već kao podsvjesnim likovima, gestama i simbolima koji se smještaju u polja njegovog svijeta snova. Linearna umjetnost i visoka razina koncentracije odlikuju svako urezivanje hladnom iglom. Dalí svoja djela poravnava s Hemingwayevom poezijom. 

3 serije slika Salvadora Dalíja na porculanu i medalje 

Salvador Dalí serijal 7 umjetnosti:

"Godine 1944. Dalí je izradio sedam slika za Roseovu reviju "Sedam živahnih umjetnosti" u njegovom kazalištu Ziegfeld u New Yorku. Nakon što su uništene u požaru 1956., Dalí je ponovno naslikao svih sedam remek-djela. 

Kasnije, 1970-ih, kreirat će novu grafičku seriju, koja se provodi u obliku litografija, porculanskih serigrafija i medalja, koja će sadržavati 7 umjetnosti – Kiparstvo, Slikarstvo, Glazbu, Poeziju, Ples, Kazalište i Arhitekturu. Slike Arhitekture i Plesa također je koristio za izradu originalnih skulptura. 

Peti dio također obuhvaća Dalíjeve slike na porculanu iz serije Osvajanje kosmosa I, 1973.- 1974. i Osvajanje kozmosa II, 1974."

Dizajnerski radovi Salvadora Dalíja - keramika, staklo, tapiserije, serigrafije na svili 

Salvadoru Daliju se sviđala ideja prevođenja njegovih djela u različite umjetničke forme - grafike, skulpture, medalje i radove na svili. Privlačila ga je ideja da umjetnička djela budu dostupna što širem krugu gledatelja, što ga je potaknulo kako na stvaranje serijskih radove, tako i na stvaranje različitih dizajnerskih radova sličnih izloženim serigrafijama na svili. 

Bakropisi, medalje i skulpture Salvadora Dalíja 

Radovi pokazuju svestranost Dalíjevog umjetničkog genija. 

Ulaznica je za odrasle 8 eura, za djecu (7-17 godina), studente i umirovljenike 4 eura, a za djecu 0-6 godina besplatan. Također, djeca (7-17 godina) u pratnji odrasle osobe koja je kupila kartu u kategoriji A ili B školske grupe (10 i više učenika) kartu plaćaju 2 eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.