U uvodu u Oscare trijumfirale žene i "Tri reklamna panoa na prilazu Ebbingu, Missouri"

Foto: GettyImages

24. DODJELA nagrada Screen Actors Guild Awards održana u nedjelju navečer bila je u znaku žena. Konkretnije, kroz čitav program provlačile su se dvije aktualne kampanje koje su glasno odjeknule svijetom - #MeToo i Time's Up, koje pozivaju na korjenite promjene u Hollywoodu kada je u pitanju odnos prema ženama. U ulogama govornika i voditeljica tako su se redom našle žene, a u pobjedničkim govorima mnogi su se osvrnuli na položaj glumica u Hollywoodu i pozvali da se zaustave seksualna zlostavljanja u svijetu filma.


"Istina je snaga. Nema zabune, ovo nije samo prolazni trenutak, ovo je ozbiljan pokret", osvrnula se Gabrielle Carteris, predsjednica SAG-AFTRA-e, dok je Nicole Kidman napomenula kako danas, napokon, i žene starije od 40 godina mogu biti filmske zvijezde.

"Dva desetljeća ranije, do ove dobi bile bismo već odbačene. Više to nije tako", sa zadovoljstvom je izjavila Kidman.

Film “Tri reklamna panoa na prilazu Ebbingu, Missouri”, drama Irca Martina McDonagha, odnio je na ovogodišnjem SAG-u glavnu nagradu i tako se svrstao među favorite za Oscare, uz fantastičnu melodramu “Oblik vode” (Shape of  Water) meksičkog redatelja Guillerma Del Tora.

Frances McDormand, glavna glumica u "Tri reklamna panoa", gorkoj drami o majci koja unajmljuje panoe kako bi na njima prosvjedovala protiv sporosti istrage o smrti njezine kćeri, dobila je nagradu SAG za najbolju glavnu glumicu.

McDormand je tako je glavna kandidatkinja za Oscara u toj kategoriji, isto kao i Gary Oldman među glumcima. Taj 59-godišnji Britanac dobio je SAG za ulogu Winstona Churchilla u filmu "Prijelomni čas".

Nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Sam Rockwell za "Tri reklamna panoa", a za najbolju sporednu žensku ulogu Allison Janney za ulogu zahtjevne majke u filmu "Ja, Tonya" o klizačici Tonyi Harding.

SAG je nagrada američkog udruženja filmskih i televizijskih glumaca i smatra se uvodom u Oscare za koje će nominacije biti objavljene u utorak, pa je zanimljivo vidjeti čitavu listu dobitnika:


FILM

Najbolji film: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Najbolji glavni glumac: Gary Oldman, Darkest Hour
Najbolja glavna glumica: Frances McDormand, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Najbolji sporedni glumac: Sam Rockwell, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Najbolja sporedna glumica: Allison Janney, I, Tonya

TELEVIZIJA


Najbolja dramska serija: This Is Us
Najbolja komedija: Veep
Najbolji glumac u dramskoj seriji: Sterling K. Brown, This Is Us
Najbolja glumica u dramskoj seriji: Claire Foy, The Crown
Najbolji glumac u komediji: William H. Macy, Shameless
Najbolja glumica u komediji: Julia Louis-Dreyfus, Veep
Najbolji glumac u televizijskom filmu ili mini-seriji: Alexander Skarsgård, Big Little Lies
Najbolja glumica u televizijskom filmu ili mini-seriji: Nicole Kidman, Big Little Lies

Pročitajte više