U Zagreb stigla najskuplja skulptura na svijetu, prodana za više od pola milijarde kuna

Screenshot: YouTube

U ZAGREBAČKOM Umjetničkom paviljonu nalazi se najskuplja skulptura svijeta, "Čovjek koji hoda" Alberta Giacomettija.

Skulptura se često naziva simbolom 20. stoljeća jer prikazuje mršavog, krhkog i izranjavanog čovjeka koji odlučno korača prema naprijed. Mnogi u njemu vide prikaz izmučenog čovjeka 20. stoljeća koji je prošao kroz sve patnje i strahote svjetskih ratova.

"Sigurnosne mjere pod kojima je "Hodač" u društvu "Žena iz Venecije" došetao do Zagreba bile su nevjerojatne. Skulpture su to koje želi izložiti svaki muzej na svijetu. Kolege iz nozemstva su mi rekli da sam samo na posudbu dobila ovo djelo. "Čovjeka koji hoda", da sam već napravila jako veliku stvar. Zagreb se ovom izložbom potvrđuje kao jedna čvrsta kulturna destinacija na likovnoj karti Europe. Zagreb nije više slučajna destinacija kojoj se događaju velike izložbe", izjavila je za RTL Jasmina Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona.

Uz ovu, Umjetnički paviljon će ugostiti i Giacomettijeve "Žene iz Venecije" koje se sastoje od devet brončanih figura. Nastale su 1956. i ubrajaju se među njegove najbolje radove.

"Čovjek koji hoda" prodan je 2010. za 74 milijuna eura i tako oborio svjetski rekord za umjetničko djelo prodano na aukciji. Skulptura je bila procijenjena za između 12 i 18 milijuna eura, a naposljetku je prodana za tri puta višu cijenu.

Izložba u Umjetničkom paviljonu traje od 20. rujna do 8. siječnja, a ulaznica stoji 50 kuna.

 

 

Pročitajte više