U Zagrebu se održava najpoznatiji festival stripa, predstavit će se i Spider-Man

Foto: Press

OVOG petka, 25. rujna, započeo je najpoznatiji regionalni festival stripa, Crtani romani šou - Zagreb Comic Con, čije će se čak 23. izdanje održavati do 27. rujna u Tvornici kulture u Zagrebu.

Posjetitelje tamo očekuje iznimno bogat program s naglaskom na gostovanja domaćih autora i promociju njihovih novih stripova.

Tu je prije svega veliki sajam stripova, na kojem će izlagači - relevantni domaći izdavači kao što su Fibra, VBZ, Sandorf, Udruga CRŠ i Stripovi Columbo te knjižare Torpedo, Stripovi na kvadrat, Bookara, Nova stvarnost i druge - nuditi svoje knjige uz prigodni popust.

Održat će se i škola stripa za najmlađe pod vodstvom Ivana Maka iz Artoratorija, zabavan strip-kviz, tribina časopisa Bosona, tribina o tržištu umjetnina, ali i vrlo zanimljiv literarni hackathon inspiriran nekim od najpoznatijih priča Ivane Brlić Mažuranić, u organizaciji Bookare.

Ovogodišnji su gosti festivala strip-crtači i autori Štef Bartolić, Krešimir Biuk, Marko Dješka, Frano Petruša, Josip Sršen i Fran Strukan. Oni će tijekom vikenda za publiku crtati i potpisivati stripove, ali i predstavljati svoj rad kroz moderirane razgovore i promocije svojih novih djela.

Od noviteta koji će premijerno biti dostupni na festivalu izdvaja se posebice hrvatsko izdanje uzbudljivog novog stripa o Spider-Manu Miles Morales: Ravno iz Brooklyna, scenarista Saladina Ahmeda i mlade nade Marvela Javiera Garróna, inače predloška za Oscarom za najbolji animirani film nagrađeni Spider-Man: Into the Spider-Verse.

Svoje djelovanje predstavit će i novoosnovana udruga Hrvatski autorski strip te festival nezavisnog i underground stripa i street arta Ohoho. Ohoho festival izdaje i godišnji fanzin OHOHOzin, čije je drugo izdanje posvećeno slavenskoj mitologiji i folkloru. O njemu će govoriti urednici Marko Dješka, Lea Kralj Jager i Matija Pisačić te strip-autori Stipan Tadić i Korina Hunjak.

Gost je festivala i strip-esejist i kritičar Zoran Đukanović, koji će održati niz zanimljivih predavanja, primjerice o junaku westerna Kenu Parkeru ili Gričkoj vještici stripovskog genija Andrije Maurovića.

U goste je pozvan i mladi akademski slikar, omiljen među kolekcionarima, Stjepan Šandrk, čiji će slike iz ciklusa Spektakl biti izložene u sklopu festivala.

Posjetitelji ovogodišnjeg festivala imat će prilike pogledati još dvije izložbe. Novo izdanje ponavljajuće izložbe Hrvatski strip za djecu pod nazivom Julio Radilović Jules: Izviđači posvećeno je tzv. “izviđačkom ciklusu” nastalom 1950-ih i '60-ih godina u suradnji Julija Radilovića Julesa, Zvonimira Furtingera, Norberta Neugebauera i Rudija Aljinovića.

A najmlađi stripaši predstavit će se kroz Mladi lav 2020., izložbu iznimnih radova pristiglih na natječaj u crtanju stripa za djecu do 15 godina, a njihovim autorima na festivalu će biti uručene nagrade.

Sukladno preporukama i odlukama Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu, vodit će se evidencija prisutnih, na ulazu mjeriti temperatura, a organizator posjetitelje poziva na odgovorno ponašanje: ako imate simptome covida 19, ostanite kod kuće, dok će na samom događaju biti potrebno održavati razmak i, naravno, u stilu pravih stripovskih superjunaka, nositi maske.

Festival svoja vrata otvara u petak u 16 sati i traje do nedjelje u 19:00, a ulaz je slobodan.

Pročitajte više