Ubijaju se, piju i depresivni su: Stanovnici najsretnije zemlje na svijetu ne vjeruju u tu titulu

Foto: Instagram

U NEDAVNO objavljenom UN-ovom Svjetskom izvješću o sreći, Finska je zauzela prvo mjesto, ali bez obzira na te zaključke donesene na temelju objektivnih parametara, Finci su i dalje u vrhu po stopi samoubojstava te konzumaciji alkohola i antidepresiva.

UN-ovo izvješće odmah iza Finske smješta njezine skandinavske susjede te Švicarsku, Nizozemsku, Kanadu, Novi Zeland i Australiju. Finci i druge zemlje na vrhu popisa najbolje stoje u ključnim područjima koja govore o ljudskoj sreći: prihodima, očekivanom životnom vijeku, socijalnim naknadama, slobodi i povjerenju, kaže UN.

Zašto su Finci najsretniji?

Sreća Finaca temelji se na činjenici da su sve njihove temeljne potrebe zadovoljene i, ukupno gledano, svakodnevni život Finaca vrlo je harmoničan. Finska je izvrsna u svim onim područjima o kojima ovisi životno zadovoljstvo: ima funkcionirajuće institucije, socijalnu jednakost, slobodu, nisku korupciju te povjerenje u vlasti i u druge ljude.

Razlike u plaćama su male, a godišnja prosječna plaća 2015. bila je 25.694 eura. Uz Norvešku, Finska je jedina europska zemlja koja je između 2014. i 2016. uspjela smanjiti broj beskućnika.

Ima učinkovit zdravstveni sustav, fleksibilne radne sate i velikodušan rodiljni dopust, što omogućuje dobru ravnotežu privatnog i poslovnog života. Finci pod znak pitanja ne stavljaju ni visoke poreze, potrebne da bi javne službe bile učinkovite, niti mjere štednje vlade čiji je cilj bio nakon krize potaknuti ekonomski oporavak.

I vjeruju svojoj državi: 81 posto Finaca ima povjerenje u obrazovni sustav, njih 75 posto u zdravstveni sustav, zaključci su UN-a.

Zemlja je to u kojoj vrlo malo ljudi ide u crkve, ali puno u saune.

Ipak, iznenađeni su

Ipak, UN-ovo izvješće neke je iznenadilo. "Kada smo to čuli, mislili smo da je pogreška", smije se Ulla-Maija Rouhiainen, 64-godišnja umirovljenica koja živi u Helsinkiju.

Kada bi UN-ova definicija sreće ignorirala ključne objektivne indikatore i temeljila se isključivo na subjektivnom mjerenju pozitivnih emocija, tada Finci "ne bi bili ni među prvih deset", smatra filozof Frank Martela.

Jer unatoč prvom mjestu na ljestvici najsretnijih, Finci i dalje imaju visoku stopu samoubojstava, puno konzumiraju alkohol i uzimaju antidepresive.

Inače, Hrvatska je završila na 82. mjestu s indeksom sreće 5.321, dok su ispred nje Kosovo, Srbija, Crna Gora i Slovenija. Bosna i Hercegovina našla se na 93. mjestu, a Makedonija na 89.

Hrvatska je prošle godine u istom izvješću zauzimala 77. mjesto. 2016. godine prema izvješću o sreći Hrvatska je bila na 74. mjestu, a 2015. godine na 62., što govori da su Hrvati sve nesretniji.

Prošle godine od zemalja EU-a samo su se Grčka i Portugal smatrale nesretnijima od Hrvatske, a ove su godine i oni sretniji od nas - Grci su na 79. mjestu, a Portugalci na 77. Ove godine od nas je od zemalja EU-a nesretnija samo Bugarska (100. mjesto).

Najnesretnija zemlja svijeta je Burundi.

Pročitajte više