Učenici statisti u "Harryju Potteru" ostali bez honorara

ŠKOTSKI učenici koji su radili kao statisti na snimanju trećeg nastavka pustolovina o Harryju Potteru morali su predati "plaću" upravi škole, prema propisima koji vrijede u toj školi.

Warner Bros. Pictures vrbovao je četrnaestero djece iz škole Lochaber u Fort Williamu (Škotsko visočje) da nastupe kao statisti u "Harryju Potteru i zatočeniku Azkabana" čija se premijera očekuje 2004.

Učenici su dobili 35 funti (50 eura) na dan, a snimanje je trajalo četiri dana, no prema školskim pravilima, zarada izravno ide upravi kako bi se platile školske aktivnosti.

"Škola ima točno određena pravila, rekao je Gordon Fyfe, službeni predstavnik škola u Škotskom visočju. Kad učenici rade u vrijeme nastave, to se računa kao praksa pa od poslodavaca ne tražimo nikakvu naknadu".

Naprotiv, 22 učenika iz škole Kinlochleven koji su također radili kao statisti, mogli su zadržati džeparac jer za njih ti propisi ne vrijede.

Učenici iz škole Lochaber već su sudjelovali u snimanju "Harryja Pottera", i to u adaptaciji za veliki ekran dvaju prvih nastavaka sage koju je napisala britanska spisateljica Joanne Kathleen Rowling.

(Hina) vrad bnš

Pročitajte više