Uđite u naša četiri zida: U Zagrebu otvorena izložba o LGBTIQ+ identitetima

Foto: Renato Vukić

U TIFLOLOŠKOM muzeju otvorena je izložba Uđite u naša četiri zida.

"Uđite u naša četiri zida izložba je koju smo postavili povodom obilježavanja 20 godina od održavanja prve povorke ponosa u Hrvatskoj. Simbolično je otvaramo na Međunarodni dan borbe protiv homofobije kao i na Međunarodni dan muzeja, a razdoblje izložbe također i obuhvaća 28. lipnja, kada se obilježava Dan pobune kod Stonewalla 1969., događaja koji je bio prekretnica na međunarodnom planu u ostvarivanju ljudskih prava LGBTI osoba", poručili su organizatori.

"Iako je tematika vezana za LGBTIQ+ (lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, transseksualne, interseksualne, queer osobe i drugi manjinski spolni i rodni identiteti, često objedinjeni pod zajedničkim dogovornim nazivom queer) osobe vrlo široka, željeli smo obuhvatiti sve relevantne teme i područja kako bismo prenijeli pravu informaciju. Cjeline izložbe Identitet, Iskorak, Intimnost i Vidljivost obuhvaćaju razna životna razdoblja i životne situacije queer osoba, u koje je uklopljen zdravstveni, zakonski, obiteljski, kulturni i aktivistički segment", objašnjavaju. Pozvali su posjetitelje da "zavire u njihova četiri zida, bez predrasude".

Otvorenju izložbe prisustvovali su brojni poznati kao Viktorija Rađa, Lejla Filipović, Mia Kovačić, SDP-ovac Domagoj Hajduković... Fotografije s otvorenja pogledajte u galeriji.

Pročitajte više