Ugrožena je cijela generacija: Ovo je osam najšokantnijih slučajeva anoreksije

Screenshot: YouTube

DANAŠNJI tinejdžeri preplavljeni su informacijama o njihovim slavnim vršnjacima koji izgledaju "savršeno", pa ne čudi da mnogi pokleknu pod pritiskom društva. Broj onih koji boluju od poremećaja prehrane svake godine raste za 13 posto, pokazala je studija Sveučilišta u Londonu. Ta je studija analizirala zdravstvene podatke učenika u Velikoj Britaniji, a pokazala je da se najveći broj novih slučajeva poremećaja u prehrani bilježi kod djevojčica u dobi od 15 do 19 i dječaka u dobi od deset do 14 godina.

Neki oblik poremećaja u prehrani dijagnosticiran je kod deset posto tinejdžerki, a stručnjaci vjeruju da je velik broj onih kod kojih nema dijagnoze jer roditelji i liječnici nisu prepoznali problem. Nakon depresije, poremećaji u prehrani drugi su najčešći mentalni problem ove generacije.

"Moderni način života, kulturne vrijednosti današnjice, iskrivljena medijska slika društva i ideal savršenog tijela stvaraju pritisak na mladež, čije samopouzdanje nije razvijeno", tvrdi voditeljica studije, dr. Nadia Micali.

Upozorava da je nužno obratiti više pozornosti na taj problem, upozoriti roditelje i promijeniti sustav liječenja poremećaja u prehrani. 

U nastavku pogledajte osam najšokantnijh slučajeva anoreksije.

Pročitajte više