Uklonjen mural na kojem Marge Simpson reže kosu kod iranske ambasade u Italiji

Foto: EPA

UKLONJEN je mural postavljen ispred iranske ambasade u Milanu, koji je prikazivao Marge Simpson kako reže kosu i pokazuje srednji prst u znak solidarnosti s prosvjednicima u Iranu.

Umjetnik AleXsandro Palombo, koji je naslikao mural ispred Generalnog konzulata Islamske Republike Iran u talijanskom Milanu, osudio je uklanjanje svog umjetničkog djela i nazvao ga "činom kukavičluka", u istupu koji prenosi The Times of Israel. 

Palombov mural, naslovljen The Cut, nastao je povodom smrti Mahse Amini, 22-godišnje Kurdinje koja je nedavno umrla u policijskom pritvoru u Iranu. Pritvorila ju je policija za moral zbog navodnog kršenja strogih iranskih pravila o hidžabu, što je izazvalo višetjedne prosvjeda u Iranu.

"Ćudoredna policija stigla i u Italiju"

Umjetnik je nakon uklanjanja prokomentirao da je "iranska policija stigla i u Italiju".

"Izgleda da je ćudoredna policija stigla u Italiju. Uklanjanje murala ulične umjetnosti, napravljenog u znak solidarnosti s Mahsom Amini i svim iranskim ženama koje se bore za svoj život i slobodu, čin je nevjerojatnog kukavičluka. Činjenica da se uklanjanje dogodilo u demokratskoj zemlji poput Italije ima veliku težinu i ukazuje na želju da se uguši poruka ovog djela. Nećemo se dati prestrašiti", poručio je umjetnik.

Točan razlog uklanjanja nije poznat.

Pročitajte više