Ukrajina tvrdi da je osnivač Pink Floyda "još jedna cigla u zidu" ruske propagande

Foto: EPA

OSNIVAČ Pink Floyda Roger Waters je u govoru pred Vijećem sigurnosti pozvao na prekid neprijateljstava u Ukrajini, ali mu je veleposlanik te zemlje odgovorio da je "još jedna cigla u zidu" ruske propagande. 

Waters, autor pjesme Another Brick in the Wall, pred Vijećem sigurnosti govorio je videovezom na ruski poziv, ali je ustvrdio da predstavlja "četiri milijarde ljudi", većinu čovječanstva. 

Ruska delegacija pri UN-u pozvala ga je da govori nakon što je u intervjuu Berliner Zeitungu pohvalno govorio o "pažljivom vladaru" Vladimiru Putinu i kazao da je Ukrajina uvelike odgovorna za rusku invaziju. U govoru pred UN-om donekle je promijenio stav.

"Invazija na Ukrajinu je ilegalna. Osuđujem je najsnažnije moguće. Ali istovremeno ona nije bila ničim izazvana. Osuđujem i provokatore najsnažnije moguće", kazao je Waters.

U rujnu prošle godine mu je koncert u Krakowu otkazan zbog proruskih stajališta

Ukrajinski veleposlanik odmah mu je odgovorio da je to "još jedna cigla u zidu moskovske propagande", parafrazirajući Watersovu slavnu pjesmu.

"Nastavite drndati po gitari, gospodine Waters. Pristaje vam mnogo bolje od držanja lekcija Vijeću sigurnosti", zaključio je Sergij Kislicja. 

U rujnu prošle godine Watersu je koncert u Krakowu otkazan zbog proruskih stajališta. Istoga je mjeseca napisao otvoreno pismo u kojem je pozvao Zapad da prestane Ukrajinu opskrbljivati oružjem i optužio ukrajinskog predsjednika za poticanje ekstremnog nacionalizma.

Polly Samson, supruga Watersovog bivšeg kolege iz benda Davida Gilmoura, ovaj ga je tjedan nazvala "antisemitom i Putinovim apologetom".

Pročitajte više