Ultra odlazi iz Splita?

Foto: Facebook

JEDAN od najposjećenijih hrvatskih festival uopće, Ultra Europe, sljedeće se godine možda neće održati u Splitu - niti igdje drugdje u Hrvatskoj.

Razlog tome jest nezadovoljstvo organizatora podrškom Grada i Županije, a kako doznaje Radio Dalmacija, razmatra se mogućnost da Split zamijene Barcelonom ili Maltom. Navodono je iz tih gradova već stigla i konkretna ponuda.

„Razgovaramo sa gradskim i županijskim strukturama o podršci koju Ultra Europe treba. Gradske i županijske strukture trebale bi više dati pomoći samoj Ultri, jer to je projekt koji je užasno važan kako za regiju, tako i za grad, ali isto tako ima velike financijske zahtjeve koje moramo ispuniti“ kazao je Hugo Baus, jedan od osnivača Ultre.

"Ovo je savršen primjer jednog javno-privatnog partnerstva. Bez javne potpore on se ne može održati u Hrvatskoj. Teško je, ili skoro nemoguće. Apsolutno mi očekujemo veliku potporu od Hrvatske i svih institucija, kao i od sponzora – vjerujemo da ćemo ju i dobiti. Naravno, jedan je to od faktora koji utječe da Ultra ostane u Splitu“ zaključio je pak Luka Jureško iz odnosa s javnošću Ultra Europe Music Festivala.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar s druge pak strane kaže da Ultra ne odlazi iz Splita, a s njim se slaže i dogradonačelnik Goran Kovačević. Organizatori, tvrdi, traže znatno veća sredstva od županije i države kako bi se festival nastavio održavati u Splitu.

"Ministar turizma Anton Kliman organizirao je prije mjesec dana sastanak s organizatorima Festivala Ultra Europe, na kojem su bili i župan Splitsko-dalmatinski i gradonačelnik Grada Splita sa suradnicima, kao i predstavnici Hrvatske turističke zajednice.

Nakon sastanka definirano je na koji će način Hrvatska turistička zajednica kroz oglašavanje poduprijeti Ultra Europe projekt iznosom ukupne vrijednosti od 600 tisuća kuna.

Projekt Ultra Europe smatramo iznimno važnim prije svega za Grad Split, Splitsko-dalmatinsku županiju i Hrvatsku u cjelini, posebice kroz promotivne efekte koje nam donosi. Sama manifestacije ujedno je snažan motiv dolazaka u destinaciju, te je stoga u skladu s mogućnostima kroz sredstva Hrvatske turističke zajednice, i ove godine podupiremo ", pojasnili su pak za Index iz Ministarstva turizma.

Lani je Ultru pratilo 150 tisuća ljudi iz 43 zemlje svijeta, a potrošili su u gradu 500 milijuna kuna, uz 21 posto više dolazaka i isto toliko noćenja. Najviše gostiju lani je došlo iz Velike Britanije, Irske, Australije, SAD-a, Njemačke i Francuske, a u gradu pod Marjanom u pravilu su ostajali pet i pol dana.

Pročitajte više