Umjetnica koja je 2019. šokirala Zagreb izvela novi performans sa psom u MSU

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

NAJRADIKALNIJA slovenska umjetnica, Maja Smrekar, otvorila je izložbu u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti te izvela performans sa svojim psom. Na ovom projektu, nazvanom !brute_force: Soft Resilience, radila je s danskim istraživačem i umjetnikom Jonasom Jørgensenom.

U središtu performansa je instalacija koja ima oblik "distopijskog mikrokosmosa strukturiranog oko trodimenzionalne rešetke". Rešetka je osmišljena tako da nalikuje apstrahiranoj molekuli serotonina, neurotransmitera koji je oblikovala paralelna evolucija ljudi i pasa, stoji u opisu performansa.

 

U izložbi je obuhvaćena umjetna inteligencija.

"Budući da serotonin uređuje metaboličke funkcije obje vrste, one se mjere kao fiziološki podaci koje skuplja i klasificira umjetna inteligencija kako bi stvorila kartu za umjetnicu Smrekar, koja gura i preslaguje ploče u brojnim ponavljanjima izvedbe, dok se penje po rešetki sa psom. Zabilježeni podaci služe kao input za algoritam koji uči kako savjetovati umjetnicu kako da utroši točno onoliko tjelesne sile koliko je potrebno da uskladi otkucaje svoga srca s bilom psa. Podaci performansa se pohranjuju u Apple Cloudu s ograničenim pristupom", stoji u objašnjenju rada.

"Projekt !brute_force proširuje pitanje opasnosti od gubitke kontrole nad UI ili strojevima, na pitanje o gubitku kontrole nad modelima same stvarnosti. Iako karta nije teritorij, projekt razmatra kako se teritorij proširuje u nepregledan krajolik algoritamskog nepoznatog te stječe novu paradigmu razmišljanja – nedruštvenu i neljudsku", poručuje umjetnica čije izložbe redovito privlače ogromnu pozornost u Hrvatskoj.

Tko je Maja Smrekar?

Maja Smrekar je slovenska umjetnica koja svojim radovima često privlači pozornost šire javnosti, a ponajviše onog konzervativnijeg dijela. 

2017. godine odlučila je oploditi svoju jajnu stanicu psećom tjelesnom stanicom. Učinila je to u svrhu umjetničkog projekta ARTE_mis za koji je dobila nagradu Zlatna Nica na Prix Ars Electronica u Linzu. U sklopu projekta umjetnica je dala da joj izvade jajnu stanicu, u koju su zatim u laboratoriju usadili stanicu psa.

Do oplodnje tad ipak nije došlo jer je riječ o somatskoj stanici iz koje ne mogu nastati spolne stanice. Tako je nastala hibridna stanica iz koje bi u teoriji moglo nastati biće koje bi bilo mješanac čovjeka i psa. Smrekar se i ranije bavila takvim tipom umjetnosti, kad je u ciklusu K-9 topologija proizvela miris od svog serotonina povezanog sa psećim.

2019. godine na izložbi Ekstravagantna ljubav pokazala je svoj treći projekt iz istog ciklusa. Riječ je bila o performansu u kojem doji psa, Adu. Taj performans, nazvan Hibridna obitelj, izazvao je brojne polemike. Maja je u sklopu svog djelovanja bila i zatvorena u kavezu s vukovima.

Pročitajte više