Umjetnik ugradio peraje u lubanju kako bi mogao osjetiti vrijeme: "Ja nisam čovjek"

Foto: Instagram

ŠPANJOLSKI umjetnik Manel de Aguas ne smatra se čovjekom, nego nečim drugim. On je utemeljitelj društva Trans-Species i koristi tehnološke implantate kako bi svijet doživio drugačije od ostatka čovječanstva.

24-godišnji Španjolac privukao je pažnju još u kolovozu 2017. godine, kad je izradio prvi prototip uređaja koji mu je omogućio da "osjeća atmosferske vibracije". Godinu dana kasnije počeo je pričvršćivati ​​par peraja na bočne strane glave te najavio kako ih planira ugraditi u lubanju, a ranije ove godine to je i napravio.

Ukrasne peraje tako je pretvorio u funkcionalne "organe" koji percipiraju temperaturu, vlagu i atmosferski tlak te kondukcijom provode zvukove u njegov mozak.

Prošle godine za Vice je objasnio zašto to želi napraviti. "Uvijek sam osjećao posebnu povezanost s kišom pa kad sam otkrio da postoji način da taj osjećaj osjetim u sebi pomislio sam da bi bilo dobro napraviti organ koji bi me još više spojio s kišom, kao i drugim atmosferskim pojavama", rekao je.

Što se tiče oblika "organa", kaže kako je uvijek bio zainteresiran za morske vrste, kako stvarne tako i mitološke, pa je tu dobio i ideju.

Sebe opisuje kao "propioespecie", odnosno vlastitu jedinstvenu vrstu, i kaže kako je to njegov odgovor na antropocentrizam današnjeg društva, koji stavlja ljudska bića u najviši ešalon lažne hijerarhije vrsta.

U siječnju ove godine ispunio je san i ugradio peraje. Zahvat je obavio u jednoj klinici u Japanu, nakon što je nekoliko liječnika u Španjolskoj odbilo njegov zahtjev.

Peraje teže oko 500 grama, mogu se napuniti solarnom energijom te spojiti na razne uređaje preko Wi-Fia. "Istražit ću vrijeme kroz ovaj novi osjetni organ", napisao je nedavno na Instagramu, gdje njegov novi izgled privlači veliku pažnju.

Manel de Aguas član je vrlo aktivnog španjolskog društva Trans-Species, čiji su članovi i Moon Ribas, čiji implantat joj omogućuje da osjeti svaki potres na svijetu, i Neil Harbisson, kojem je ugrađena antena u lubanju kako bi mogao čuti boje.

Pročitajte više