Preživjela dva svjetska rata i dvije pandemije: Umrla najstarija žena na svijetu

Foto: Profimedia

DVA svjetska rata i dvije pandemije samo su neki od brojnih povijesnih događaja kojima je tijekom svog dugog života svjedočila francuska časna sestra Andre, koja je umrla jučer u dobi od 118 godina u staračkom domu u Toulonu, na jugu Francuske.

Rođena kao Lucile Randon, 11. veljače 1904. u Alesu, najstarija osoba na svijetu preminula je u snu samo nekoliko tjedana prije svog 119. rođendana. Bila je jedina kći u protestantskoj obitelji s tri brata, a u godini njezina rođenja otvorena je prva linija njujorške podzemne željeznice, počeli su radovi na Panamskom kanalu i potpisan je Entente Cordiale između Britanije i Francuske.

Slijepa i u invalidskim kolicima brinula se za starije sve do 100. godine

Godinu dana prije izbijanja Prvog svjetskog rata 12-godišnja Lucile postala je guvernanta troje djece u Marseilleu. "Imala sam dosta nesreće u životu i tijekom rata 1914.-1918., kad sam bila dijete, patila sam kao i svi ostali", izjavila je za francuski radio 2020. godine.

U jednom intervjuu na svoj 116. rođendan rekla je da joj je jedno od najljepših sjećanja povratak njezine braće iz rata. 1944. godine, pred kraj Drugog svjetskog rata, pridružila se katoličkom redu sestara milosrdnica i uzela ime Andre. Nastavila se brinuti o siročadi u bolnici u Vichyju idućih 28 godina.

Sestra Andre radila je puno rano vrijeme sve do 1979., a zatim se posvetila brizi za starije sve do svoje 100. godine unatoč tome što je bila slijepa i vezana za invalidska kolica. Godine 2009., u dobi od 105 godina, preselila se u starački dom u Toulonu nakon što je postala počasna građanka grada.

Tvrdila da je tajna njezinog dugog života - posao

U travnju 2022. proglašena je najstarijom osobom na svijetu sa 118 godina i 73 dana, prema svjetskoj rang-listi superstogodišnjaka Gerontološke istraživačke grupe (GRG). Također je srušila rekord za najstariju osobu koja je preživjela covid-19 i španjolsku gripu 1918.

Sestra Andre bila je druga najstarija Europljanka ikad zabilježena, oko četiri godine mlađa od Jeanne Calment, koja je sa 122 godine i 164 dana do sada najstarija osoba u povijesti. Redovnica je tvrdila da je njezina tajna dugog života posao.

"Kažu da posao ubija, mene je posao tjerao na život, radila sam do 108. godine", rekla je prošle godine. Nakon njezine smrti najstarija osoba na svijetu postala je María Branyas iz San Francisca u Kaliforniji, koja ima 115 godina.

 

Pročitajte više