Umro je autor prvih Hajdukovih grafita. Velikog umjetnika pratila je teška sudbina

Foto: Floka Art

SPLIĆANE je rastužila vijest o preranom odlasku umjetnika i prvog autora splitskog writerskog grafita Florijana Kliškića. Na društvenim mrežama od Floke su se oprostili prijatelji i poznanici uz njegove radove i uspomene koje je stvarao kistom i bojom. Iznenada je preminuo u 56. godini, a kćerima Flori i Rusuli, kao i onima koji su ga poznavali, ostavio je velik broj umjetničkih djela. 

Začetnik splitske graffiti art scene

Floka je prvi grafit nacrtao 1984. godine na zidu nasuprot benzinske pumpe na Pojišanu. "New York – Beat street, Bronx, Break Dance" ostavio je neizbrisiv trag u splitskoj underground sceni, koja tada nije ni postojala. Floka je za mnoge legenda i začetnik splitske graffiti art scene, a sam toga nije bio ni svjestan. 

Foto: Floka Art
​​

U Splitu se tek godinu dana nakon Flokinih umjetničkih djela pojavila hip-hop kultura, koja se manifestirala kroz muziku, ples i sve učestaliju pojavu grafita. U Poljičkoj ulici svoje radove potpisivao je slovom F.

Pričao je i sam Floka kako tada nije znao ni kako se to zove ni što to radi, već je jednostavno radio ono što je osjećao. I to ne sprejem, već kistom. Uz kultni grafit "New York", napravio je i "Ferrari". Tu su bili i prvi Hajdukovi i Torcidini grafiti, koje je splitska policija redovito uklanjala pa se dio njegovih djela više ne može vidjeti. 

Ulična umjetnost kao način izražavanja

Legendu grafita pratila je teška sudbina. Nakon što su ga roditelji ostavili u domu za nezbrinutu djecu, dio djetinjstva proveo je u udomiteljskoj obitelji na Braču. Nije ga držalo mjesto, ali ni ljudi, već ga je vodila ljubav prema umjetnosti koju je prenio na svoje kćeri. S Florom i Rusulom proveo je ostatak života na Braču, gdje su zajedno crtežima oplemenili gotovo svaki dio Supetra, kao i druga mjesta na otoku. 

Foto: Floka Art 
Dječji vrtić Grdelin -Postire Brač
Foto: Floka Art

Svi koji su ga poznavali isticali su njegovu nesebičnu dobrotu i dušu, a tek onda njegov vanserijski talent za umjetnost. Kako bi oplemenio prostore na Braču, u dogovoru s lokalnim vlastima u Supetru je oslikao gotovo svako dvorište vrtića, a novo ruho vraćao je starim znakovima, hidrantima i sivim kontejnerima.

Slikao je Floka i privatno ljudima po kućama. Vraćao je sjaj starim ormarima i klavirima. Crtao kamene zidove koji su izgledali poput pravih. Njegova druga dimenzija, ono što je crtao sebi za dušu bili su svemir, galaksija i planeti. Nije pretjerano volio crtati prema željama, već svoje ideje pretočiti na platno, zid, cestu ili bilo kakav drugi materijal. 

Peruzzo: Bio je vanserijski talent 

Floka je ukrasio i stari vatrogasni dom u Supetru, a nakon otvorenja novog doma obećao ih je posjetiti i na njihovim zidovima ostaviti svoj potpis. Zbog njegovog iznenadnog odlaska zapovjednik Nikola Martinić Dragan Peruzzo žali što nisu uspjeli realizirati projekt. 

Foto: Floka Art

"Bili smo u kontaktu do zadnjeg dana. Dogovarali smo se da nam oslika društvenu prostoriju, ali žalio se na zdravstvene probleme i to smo odgađali. Zvao me i obećao da će doći nakon što ozdravi, ali, nažalost, to se nije dogodilo. 

Sve nas je iznenadilo i ostavilo u tuzi. Na Braču će nastaviti živjeti kroz svoje radove i kćeri na koje je prenio talent. Bio je vanserijski talent. Kad je crtao, bio je sretan i to ga je ispunjavalo.

Nisu ga zanimali politika ni ovaj svijet. On je živio u svom svijetu. Nije ga brinuo ni novac, često je ljudima crtao samo uz naknadu za materijal", priča nam Perruzo, koji je Floku znao iz svoje ulice od malih nogu.

Foto: Floka Art

"Vidio sam Florine radove i moram reći da je ona bolja od njega, a Floka je uvijek govorio kako će ih oboje nadmašiti najmlađa kći Rusula. Ljubav i talent su naslijedile od tate. Uz njega su učile i rasle. Flora je iznimno talentirana i kada pogledate njene crteže, niste sigurni je li to fotografirano ili nacrtano rukom", dodao je.

Street art na Flokin način

U ljetnim mjesecima svoje radove su prodavali turistima, ali uz malo drugačiji pristup stvaranju i prodaji. Umjesto da je unaprijed napravljene crteže prodavao na štandu, Floka je proces stvaralaštva donio na ulicu pred posjetitelje. Raširio bi bijelo platno, na koje bi po želji kupca oslikao ono što želi.

Foto: Floka Art

Često im je dopuštao da sami dodaju motive i sudjeluju u stvaranju. U samo nekoliko minuta na licu mjesta napravio bi im unikatni crtež. I njegove slike nisu se mogle ponoviti, svaka je bila drugačija i posebna zbog trenutka inspiracije. 

Floka je zauvijek zadužio umjetničku scenu Splita i Brača, gdje je ostavio neizbrisiv trag. Njegova djela više ne uklanja policija. Sada ona krase svaki kutak otoka, a njegov talent i ljubav prema umjetnosti nastavit će živjeti i kroz radove njegove djece. 

Pročitajte više