Umro pokretač "Twist ludila" Hank Ballard

AMERIČKI pjevač i tekstopisac Hank Ballard, čiji je hit ´The Twist´ pokrenuo opću zaludjelost plesom tijekom 1960-ih, umro je protekle nedjelje u svojem domu od posljedica raka grla, objavili su njegovi prijatelji.

Njegova prijateljica i njegovateljica Anna Ayala kazala je kako njegov izvod iz matične knjige rođenih kao godinu rođenja navodi 1927. premda se u Ballardovim biografskim podacima može pročitati da je rođen devet godina kasnije.

Ballard je 1958. napisao i snimio pjesmu ´The Twist´, no ona je tada izdana tek na ´B´ strani njegove ploče.

Godinu kasnije Chubby Checker je izveo svoju verziju te pjesme i ubrzo se popeo na vrhove top-ljestvica pokrenuvši pravu plesnu ludnicu diljem države koju su kasnije nadgrađivali hitovi twista poput ´Twist and Shout´ Isley Brothersa i ´Twistin´ the Night Away´ Sama Cookea.

Ballard je 1990. zaslužio mjesto u Dvorani slavnih rock and rolla.

U jednom je intervjuu iz 1996. glazbu opisao svojim lijekom.

´Ako tražite mladost i dugovječnost, samo uzmite dozu rock ´n´ rolla. To će vas održati poput kofeina iz kave. Rock ´n´ roll je dobar za dušu, dobro raspoloženje, psihu, jednostavno za sve. Volim ga i ne mogu zamisliti život bez njega´, ispričao je tada Ballard kojega je u ranim 1950-im otkrio pisac-producent Johnny Otis.

Ballardove su pjesme tih godina nekoliko puta bile skidane s radio programa zbog jer su sadržavale seksualno eksplicitne izraze.

U prvoj polovici 1960-ih Ballard je na top-ljestvice ritma i bluza ´poslao´ već 22 pjesme, uključujući ´Work with Me Annie´ - najveći ritam i bluz hit iz 1954. koji je bio prodan u više od milijun primjeraka.

Ballard je rođen kao John H. Kendricks u Detroitu, a odrastao je u Bessemeru (Alabama) gdje je pjevao u crkvi. U dobi od 15 godina vratio se u Detroit osnovavši doo wop skupinu dok je radio na pokretnoj traci u tvornici automobila Ford.

Pročitajte više