Umro poznati umjetnik Ulay, velika ljubav Marine Abramović

Screenshot: Youtube

KONCEPTUALNI umjetnik i performer Ulay preminuo je u Ljubljani u 77. godini nakon duge i teške bolesti, izvijestila je RTV Slovenija.

Punim imenom Frank Uwe Laysiepen, bio je jedan od pionira performansa, body arta i polaroid fotografije te je poznat po dugogodišnjoj suradnji i ljubavi s Marinom Abramović.

Rođen je 1943. godine u njemačkom Solingenu. U Sloveniji je živio od 2009. godine.

Umjetnički rad započeo je nakon selidbe u Amsterdam 70-ih godina prošlog stoljeća, a neki od njegovih najpoznatijih radova su Can't Beat the Feeling: Long Playing Record, Bread and Butter te The Delusion: An Event about Art and Psychiatry.

Prije nekoliko godina Ulay je tužio Abramović jer je smatrao da je prekršila njegova autorska prava i da mu nije isplaćivala dogovorene honorare.

Ulay i Abramović bili su ljubavnici i suradnici na umjetničkim projektima više od deset godina. Rastali su se performansom Ljubavnici na Kineskom zidu 1988. godine, a ponovno su se vidjeli tijekom njenog performansa Umjetnik je prisutan 2010. godine u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku, pisao je The Guardian. Tijekom tog performansa posjetitelji galerije sjedili su nasuprot Marini i gledali je u oči. Kad je iznenada preko puta nje sjeo Ulay, ona je počela plakati te ga je uhvatila za ruke.

Pet godina nakon tog susreta Ulay je tvrdio da je Marina prekršila njihov dogovor iz 1999. godine da dijele zasluge oko zajedničkih radova i prihode od prodaje reprodukcija.

Prema njegovim navodima, Marina je od galerija tražila da je najavljuju kao samostalnog umjetnika na njihovim zajedničkim radovima, što je suprotno njihovom dogovoru. Osim toga, u 16 godina samo mu je četiri puta isplatila honorare.

Postupak je završen 2016. godine presudom nizozemskog suda u korist Ulaya, a strani mediji pišu da su posljednjih godina bili u dobrim odnosima. On zbog zdravstvenih razloga nije mogao doći na njenu retrospektivnu izložbu Čistač u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Njegova velika izložba najavljena je u Stedelijk muzeju u Amsterdamu za kraj 2020. godine.

Pročitajte više